Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

View previous topic View next topic Go down

Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by zulismail on Sat Mar 22, 2008 10:05 pm

Ada dua cara untuk anda menyertai dan berinteraksi forum ini, iaitu dengan menulis komen dalam mana-mana topik yang sedia ada, atau membuat topik baru.

Menulis atau menghantar komen dalam mana-mana topik yang sedia ada:
- caranya mudah, dalam satu-satu topik yang anda mahu beri komen atau ayat, disediakan di ruang 'Quick Reply' di bahagian bawah sekali. Teruskan menulis komen atau ayat anda. Atau:

- click pada butang "Post Reply" yang terdapat di bawah topik itu.

- anda juga boleh mengedit semula post yang anda hantar. Click 'edit'.

Membuat topik baru:
- caranya mudah, untuk membuat topik baru, seperti topik 'Cara untuk menulis atau menghantar komen ke forum ini' ini, click pada butang "New Topic" yang terdapat di bawah topik itu. Anda boleh membuka topik baru dan ahli-ahli yang lain boleh menyumbang dengan komen dan jawapan mereka. Anda boleh membuka sebarang topik baru, hampir di semua kategori yang ada dalam forum ini

Menggunakan Chatbox
- Chatbox ini hanya untuk sembang ringkas atau soalan ringkas. Sila gunakan dua cara di atas untuk perbincangan sebenar.
- Chatbox di dalam forum ini terletak di bahagian bawah sekali pada laman utama forum.
- cara nak menggunakan chatbox: click 'log in' atau 'join the chat'
- setelah itu, boleh terus menulis di dalam ruangan chatbox

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by nur syamimi on Sun Nov 01, 2009 12:19 pm

saya pelajar tingkatan dua . bleh x ajar cre bina ayat dlm b. arb ? Question

nur syamimi
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Age : 21
Lokasi : semenyih
Registration date : 2009-11-01

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by zulismail on Wed Nov 11, 2009 2:27 pm

rasanya, mungkin syamimi boleh buat begini:
salin semula ayat2 arab yang syamimi jumpa dalam buku teks dsb,
kemudian olah semula ayat itu dengan menukar apa2 yang patut,
kemudian kembangkan lagi ayat tu, panjang2kan
dan rujuk kepada guru untuk membetulkan ayat2 yang syamimi dah reka tadi yang bersandarkan kepada ayat arab

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

software arabic

Post by hafiz013 on Thu May 20, 2010 12:19 am

salam saya ada persoalan berkaitan software arabic yang percuma macam mana nak download ?sebab saya sudah beli pelekat untuk keyboard arabic cuma software nya tiada..soalan saya terakhir saya baru dapat tawaran UIA di PJaya,minggu ni hari jumaaat saya kene daftar masalahnya saya kene jalani test arab dan Engglish.Cara yang mudah untuk belajar arab dan berkesan bagaimana? Crying or Very sad

hafiz013
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Registration date : 2010-05-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by hafiz013 on Thu May 20, 2010 12:20 am

tolong jawab persoalan saya secepat mungkin sebelum hari jumaat...please..

hafiz013
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Registration date : 2010-05-20

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by zulismail on Thu May 27, 2010 11:54 pm

Maaf saudara hafiz
Saya sangat sibuk akhir-akhir ini.
Memang tak sempat nak buka forum.

Anda belajar di UIA, insha Allah ramai yang boleh membantu anda di sana.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by nurul fashiha on Tue Sep 21, 2010 10:47 pm

salam.. sy berumur 18 tahun..sy teringin sekali utk belajar bhs arab..
apa langkah pertama yg harus sy lakukan?? sblm ni sy x pernah belajar bhs arab..
harap dpt membantu sy..

nurul fashiha
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Registration date : 2010-09-21

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by pak aji on Sat Dec 18, 2010 4:37 pm

hafiz013 wrote:salam saya ada persoalan berkaitan software arabic yang percuma macam mana nak download ?sebab saya sudah beli pelekat untuk keyboard arabic cuma software nya tiada..soalan saya terakhir saya baru dapat tawaran UIA di PJaya,minggu ni hari jumaaat saya kene daftar masalahnya saya kene jalani test arab dan Engglish.Cara yang mudah untuk belajar arab dan berkesan bagaimana? Crying or Very sad

pak aji minta izin jawab ye..:
kalau guna komputer windows 98 keatas biasanye ade siap software arabic dalam komputer tu cume tinggal nak aktifkan jew.. caranye:
1. buka start
2. tekan: control panel
3. tekan: clock, language and region
4. tekan: regional and language option
5. tekan: change keyboards and languages
6. tekan: change keyboards....
7. tukar arabic (saudi arabia) dan tekan 'ok'
8. pastu perati kat taskbar, kat bawah sekali sebelah kanan, satu line ngan 'Start' ade tulisan EN (En tu bahase English), tekan kat EN tu dan tukar AR (AR tu bahase arab da... hehe..)
9. langkah terakhir, pelekat keyboard bahase arab tu tampal n gunakan.. InsyaAllah..

pak aji
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 4
Registration date : 2010-12-18

View user profile

Back to top Go down

salam

Post by ammu_kamal on Tue Jan 11, 2011 8:43 am

mohon jasa baik sahabat2 yang lebih arif:apakah pengertian "الدور والتسلسل".mohon penjelasan,terima kasih

ammu_kamal
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Lokasi : kuala terengganu
Registration date : 2011-01-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by zulismail on Wed Jan 19, 2011 8:51 pm

ammu_kamal wrote:mohon jasa baik sahabat2 yang lebih arif:apakah pengertian "الدور والتسلسل".mohon penjelasan,terima kasih

1. Giliran
2. Turutan,berturut-turut

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by nuwairah11 on Sun Jul 17, 2011 2:11 pm

pak aji wrote:
hafiz013 wrote:salam saya ada persoalan berkaitan software arabic yang percuma macam mana nak download ?sebab saya sudah beli pelekat untuk keyboard arabic cuma software nya tiada..soalan saya terakhir saya baru dapat tawaran UIA di PJaya,minggu ni hari jumaaat saya kene daftar masalahnya saya kene jalani test arab dan Engglish.Cara yang mudah untuk belajar arab dan berkesan bagaimana? Crying or Very sad

pak aji minta izin jawab ye..:
kalau guna komputer windows 98 keatas biasanye ade siap software arabic dalam komputer tu cume tinggal nak aktifkan jew.. caranye:
1. buka start
2. tekan: control panel
3. tekan: clock, language and region
4. tekan: regional and language option
5. tekan: change keyboards and languages
6. tekan: change keyboards....
7. tukar arabic (saudi arabia) dan tekan 'ok'
8. pastu perati kat taskbar, kat bawah sekali sebelah kanan, satu line ngan 'Start' ade tulisan EN (En tu bahase English), tekan kat EN tu dan tukar AR (AR tu bahase arab da... hehe..)
9. langkah terakhir, pelekat keyboard bahase arab tu tampal n gunakan.. InsyaAllah..


syukran ustaz...ini memg yg sy cri

nuwairah11
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 3
Age : 30
Lokasi : Sandakan @ KL
Registration date : 2011-07-16

View user profile http://nikmatsyukur.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara untuk bertanya soalan, menulis atau menghantar komen ke forum ini

Post by Sponsored content Today at 10:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum