pengalaman last kuliah

View previous topic View next topic Go down

pengalaman last kuliah

Post by quratul aini on Sat Apr 05, 2008 3:55 pm

في امس انا مع صديقتي نحتاج لنذهب الأول الى الكلية استاذ رؤوف
لكن عائق المطر مع البرق شديدة وقوة
آخره نحتاج عير الصيلة
انا خوف شديدة حتى اعتنق بين صديقتي
في الوقت النفسي نحن في المحطة الاتوبيس
نحن البرودة الشديدة
نحن نمر الطريق لنذهب الى الكلية
نحن مبتل تمام البللإذا نجلس في الفصل
نحن ندرس لحظة فقط
وبعد ذلك نحن نصور مع أصدقاء والأستاذ رؤوف
ثم نذهب الي الغرفة الستاذ ذوالكفلى
في غرفته نحن نتحدث الأفكار متعددة
حتى نرجع الى بيت الطالبة متأخر جيدا
نهاية القصة

sila komen ayat ana.... Very Happy


Last edited by zulismail on Sat Apr 05, 2008 4:04 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : font telah diperbesarkan untuk memudah ahli forum membaca)

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Age : 34
Lokasi : klate
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zain7478 on Sat Apr 05, 2008 4:07 pm

quratul aini,
memang ada banyak yang perlu dikomen...
hanya cadangan saya - elok ditulis dulu dalam BM, apa sebenarnya yang hendak diungkapkan...
pengalaman saya dgn students, cara begini lebih membantu, dan mudah nak pin-point kesilapan yang dilakukan.
that's all for the time being... wassalam.

zain7478
Moderator
Moderator

Number of posts : 7
Registration date : 2008-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zain7478 on Sat Apr 05, 2008 4:10 pm

komen 1
"في امس انا مع صديقتي نحتاج لنذهب الأول الى الكلية استاذ رؤوف"

apabila kita hendak cerita tentang perkara yang telah berlaku gunakan fe'l madhi - so
في أمس ذهبت أنا مع صديقتي إلى ....

penggunaan الكلية adalah dalam BM, dalam bahasa Arab ialah المحاضرة
ini seperti perkataan 'ayat' dalam bm bermaksud 'sentence'
tetapi 'ayat' dalam BA bukan 'sentence'; kerana 'sentence' dalam BA ialah (جملة)

zain7478
Moderator
Moderator

Number of posts : 7
Registration date : 2008-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by quratul aini on Sat Apr 05, 2008 4:44 pm

syukran jazilan atas komen tu... saya cuba je buat..sambil tu boleh jugak saya belajar dari kesilapan itu.

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Age : 34
Lokasi : klate
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by quratul aini on Sat Apr 05, 2008 4:47 pm

camne nak guna fail madi dan mudhari' secara serentak dalam ayat yang kita nak buat??
contohnya dalam cerita...

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Age : 34
Lokasi : klate
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zulismail on Sun Apr 06, 2008 9:55 am

komen awal..

umumnya tak boleh nak combine feel madhi dan mudhari', kenapa? kerana
masa yang tidak serentak, madhi telah berlalu, mudhari' sedang berlaku
atau akan berlaku..

combination boleh berlaku seperti dalam ayat yang menggunakan af`al naqisah seperti kana:

كان يأكل
dia ketika itu sedang makan

atau seperti ayat:
صَادَفْتُ أحمد هذا الصباح وهو يحمل حقيبة كبيرة
saya terserempak dengan Ahmad pagi tadi, dan dia sedang membawa sebuah beg besar

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zulismail on Sun Apr 06, 2008 10:20 am

quratul aini wrote:في امس انا مع صديقتي نحتاج لنذهب الأول الى الكلية استاذ رؤوف
لكن عائق المطر مع البرق شديدة وقوة
آخره نحتاج عير الصيلة
انا خوف شديدة حتى اعتنق بين صديقتي
في الوقت النفسي نحن في المحطة الاتوبيس

sila komen ayat ana.... Very Happy

komen sikit2 dulu..

أمس، ذهبت مع صديقتي إلى الكلية لنحضر محاضرة الأستاذ عبد الرؤوف
ولكن هناك عائق في الطريق: لقد نزل المطر بغزارة مع البرق الشديد

.... (tak faham nak cakap apa)
خفت خوفاً شديداً حتى عانقت صديقتي ونحن في محطة الأتوبيس


Last edited by zulismail on Sun Apr 06, 2008 3:04 pm; edited 1 time in total

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

TRY

Post by rahmon on Sun Apr 06, 2008 1:02 pm

أمس وعندما كنت أنا وصديقتي في الطريق لحضور محاضرة الدكتور عبد الرؤوف، نزل المطر بغزارة وتتابع البرق والرعد بشدة، لجئنا إلى موقف الحافلات ومن شدة خوفي عانقت صديقتي لأخفف عن نفسي
ابتلت ملابسنا وأحسسنا ببرودة شديدة، عندما توقف المطر تابعنا الطريق إلى المحاضرة، جلسنا في الفصل قليلا، ثم التقطنا بعض الصور التذكارية مع الدكتور عبد الرؤوف، وبعد ذلك ذهبنا إلى غرفة الأستاذ ذو الكفل وناقشناه في بعض المواضيع، وأخيرا عدنا إلى بيت الطالبات وكان الوقت متأخرا

rahmon
Moderator
Moderator

Number of posts : 11
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

try

Post by quratul aini on Sun Apr 06, 2008 1:15 pm

ok, saya dah faham kit cara nak guna ayat bhs arab..
bagus jgk cuba2 camni...tahu lah kit mana salah dan betul.
dalam ayat tu, saya nak cakap,hujan yang lebat sangat menyebabkan saya rasa takut dan terus pegang dan peluk kawan saya.
ayat bhs arab yang betul camne? Shocked

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Age : 34
Lokasi : klate
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zulismail on Sun Apr 06, 2008 3:03 pm

soalan quratul aini sudah dijawab oleh rahmon di atas.. dan syukran kepada rahmon (orang arab Wink ), dia mengolah cerita itu semula dengan cara yang lebih baik

di sini saya quote kan bahagian yang berkaitan dengan soalan quratul aini:

soalannya:
quratul aini wrote:
saya nak cakap,hujan yang lebat sangat menyebabkan saya rasa takut dan terus pegang dan peluk kawan saya.
ayat bhs arab yang betul camne?

jawapannya:

rahmon wrote:
نزل المطر بغزارة وتتابع البرق والرعد بشدة، لَجِئْنَا إلى موقف الحافلات ومن شدة خوفي عانقت صديقتي لأخفف عن نفسي

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by quratul aini on Sun Apr 06, 2008 9:46 pm

syukran kathiran kepada semua yang beri respon yang amat bagus dan berguna buat saya...
insyaallah saya akan cuba lagi berbahasa arab dalam ruangan ini..
syukran.. Rolling Eyes

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Age : 34
Lokasi : klate
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by saidatulsyifa on Mon Apr 07, 2008 12:14 pm

betul3 ( versi upin dan ipn)....
itulah gunanya forum ni...
macam kenal je 'kawan ' dalam cite tu... Razz

saidatulsyifa
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 24
Age : 31
Lokasi : bumi ALLAH
Registration date : 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by SeriSerodja on Sun Nov 15, 2009 8:43 pm

Tengok Quratul tulis terus dalam arab..saya hilang mood terus.

Dah lah saya merangkak rangkak nak baca Arab yang tak berbaris.

Macam naik malas dah nak fahamkan belajar Arab ni.

SeriSerodja
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 14
Lokasi : Hulu Langat
Registration date : 2009-07-07

View user profile http://seri-serodja.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by zulismail on Tue Nov 17, 2009 5:38 pm

itu adalah lumrah manusia, kene start dari mula. tiada yang dilahirkan terus pandai kan? Nabi Isa as lainlah, lahir2 terus boleh bercakap. Smile

kita memang kene belajar dengan tekun dan bersungguh2, sebelum berjaya
kalau kita layan mood yang hilang, memang takde lah anak kecil yang nak belajar merangkak, bertatih dan berjalan.. hilang mood dia bila tengok abangnya boleh berlari dan memanjat pokok (ataupun tengok hero kungfu cina boleh terbang dalam filem Smile )

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: pengalaman last kuliah

Post by Sponsored content Today at 3:19 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum