novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

View previous topic View next topic Go down

novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by zulismail on Thu Mar 20, 2008 10:30 am

Salam..
Cuba antum baca dan fahami petikan novel pendek ini,
dan kita bincangkan sama-sama makna sama ada perkataan atau konteks ayatnya:

للشارع الرئيسي المؤدي إلى منطقة القصور حالات عديدة، تصل أحياناً إلى حد التناقض..، ففي الصباح يبدو مكتظاً بالسيارات الفارهة ذات الراكب الواحد في معظم الأحيان، وأرقام وألوان متباينة على نحو يجعل الناظر يعتقد أنه في قلب العالم الجديد،.. وبعض السيارات يمر أشباحاً سوداء يخيل إليك أنها خالية من البشر.. بل يخامرك الشك في كثير من الأحيان بأنها تسير بقدرة خفية، حيث لاترى شيئاً إلا وجهك ينعكس سريعاً متقطعاً على نوافذها.. ويبدو رجال الشرطة المنتشرون على أطرافه وكأنهم أصنام لاحراك فيها اللهم سوى تلك الأكف التي ترتفع وتهبط بشكل آلي بين الفينة والأخرى.



Untuk melihat teks penuh, lihat: http://www.awu-dam.org/book/97/stories/151aa/book002.htm

ok, harap kita boleh buat perbincangan di sini


sila click 'post reply' dan:
- terangkan dalam bahasa Melayu untuk kita lihat kefahaman anda
- menggunakan frasa-frasa dalam kisah ini dan buat ayat lain
- bercerita semula kisah ini dalam bahasa Arab, dengan kisah yang seumpama dengannya
- atau apa sahaja aktiviti bahasa yang anda mahu...

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by Qusyairy Chan on Sun Mar 23, 2008 12:05 pm

tak berapa nak faham,tapi sy cuba
kisah ni tentang keadaan jalan2 utama yang dipenuhi kereta2 pada waktu2 kemuncak
hehehe
banyak word yang x tau,,
sy cuba mawrid,guna virtual cd,tapi x berkesan,sy pindah dri hidayatilfitr
pastu xlehnak run.

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by zulismail on Sun Mar 23, 2008 7:11 pm

CD Mawrid tu perlu di 'crack' terlebih dulu
Klik My Computer
Klik kanan pada ikon CD tu, then select open
cari file 'crack', run kan dia dan ikut arahan

then boleh run mawrid macam biasa


tentang petikan ni, betullah makna umumnya..
cuba ambil satu-satu ayat dan terjemahkan, atau terangkan maksudnya

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by Qusyairy Chan on Tue Mar 25, 2008 10:25 am

للشارع الرئيسي المؤدي إلى منطقة القصور حالات عديدة، تصل أحياناً إلى حد التناقض..، ففي
bagi jalan2 utama (المؤديtak tau.,) atau sy teka menuju ke tempat2....(x tau lagi) keadaaannya berbagai. selalunya berhubung kepada had (debat? he3) dan pada waktu pagi....to be continue

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by zulismail on Tue Mar 25, 2008 10:46 am

qusyairy wrote:للشارع الرئيسي المؤدي إلى منطقة القصور حالات عديدة، تصل أحياناً إلى حد التناقض..، ففي
bagi jalan2 utama (المؤديtak tau.,) atau sy teka menuju ke tempat2....(x tau lagi) keadaaannya berbagai. selalunya berhubung kepada had (debat? he3) dan pada waktu pagi....to be continue

المؤدي
yang membawa kepada, yang menuju ke...

تصل أحياناً إلى حد التناقض
situasinya yang berbagai-bagai tadi, kadang-kadang sampai ke tahap yang bercelaru
أحياناً : kadang2
التناقض: bertembung, berselisih, berbeza, kontra, konflik, tidak konsisten

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by Qusyairy Chan on Mon Mar 31, 2008 12:11 pm

why they are not interested with dis topic?
!1)there's no picture to help..
2) the words used is hard to understand..
3) rarely got the net..(limited@not connected)
4)the text was so long....

but..actually the most accurate reason is in your own self..if we need to success every obstacle that i told before becomes a help..(motivate myself because i became lazy lately..)huhu
Rolling Eyes

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by zulismail on Mon Mar 31, 2008 12:21 pm

OK, kalau gitu, kita cuba pecahkan sedikit2...

anyone to comment on this sentence?

ففي الصباح يبدو مكتظاً بالسيارات الفارهة ذات الراكب الواحد في معظم الأحيان،

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by Walid Basalamah on Tue Feb 10, 2009 10:18 pm

ففي الصباح يبدو مكتظاً بالسيارات الفارهة ذات الراكب الواحد في معظم الأحيان،
Maka pada pagi hari, Muktazam memulai dengan kereta kereta (alfaarahatu?) adapun seorang passenger dalam (mu'azhiziim-pembesar?) kadang-kadang.

Sa'ab jiddan ya ustaz.

Walid Basalamah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 14
Age : 45
Registration date : 2009-02-02

View user profile

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by zulismail on Fri Feb 27, 2009 11:45 pm

Walid Basalamah wrote:ففي الصباح يبدو مكتظاً بالسيارات الفارهة ذات الراكب الواحد في معظم الأحيان،
Maka pada pagi hari, Muktazam memulai dengan kereta kereta (alfaarahatu?) adapun seorang passenger dalam (mu'azhiziim-pembesar?) kadang-kadang.

Sa'ab jiddan ya ustaz.

maksud ayat tersebut:
pada waktu pagi, jalan itu kelihatan sibuk dengan kereta-kereta yang mewah/indah/laju yang dipandu oleh seorang pemandu sahaja pada kebiasaannya.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: novel pendek - حالات الشارع الرئيسي (bah. 1)

Post by Sponsored content Today at 3:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum