keratan artikel dari majalah al-mujtama'

View previous topic View next topic Go down

keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Sun Mar 30, 2008 11:52 pm

Mari kita pelajari petikan ini, dari majalah al-mujtama'


استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية


في الوقت الذي يطالب فيه بعض الأفراد بالاختلاط بين الجنسيْن في المدارس
والجامعات في مجتمعاتنا العربية والإسلامية تحت دعاوى واهية، قررت جامعة
"هارفارد" الأمريكية العريقة، والتي تتربَّع على قمة الجامعات العالمية في
مجالات العلوم التجريبية والإنسانية، تطبيق نظام ساعات محدَّدة "للنساء
فقط" في إحدى صالات الألعاب الرياضية التابعة لها، استجابة لطلب تقدَّمت
به طالبات مسلمات في الجامعة


teks asal: http://www.almujtamaa-mag.com/Detail.asp?InSectionID=72&InNewsItemID=264040

sila click 'post reply', atau terus ke bahagian
'quick reply' di bawah, dan:
- terangkan dalam bahasa Melayu untuk kita lihat kefahaman anda
- menggunakan frasa-frasa dalam teks ini dan buat ayat lain
- bercerita semula berkenaan teks ini dalam bahasa Arab, dengan yang seumpama dengannya, seperti meringkas dan sebagainya
- atau apa sahaja aktiviti bahasa yang anda mahu...

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by Qusyairy Chan on Mon Mar 31, 2008 12:20 pm

استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية
jawapan kepada tuntutan daripada wanita islam...university of HARVARD bersetuju terhadap larangan percampuran dalam salah satu pusatnya iaitu pusat [b]SUKANb]


Last edited by qusyairy on Wed Apr 02, 2008 12:32 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : saje betulkan)

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Mon Mar 31, 2008 3:08 pm

nak tunggu orang lain dulu bagi reply dia pulak..
awal sangat bagi komen tak brape best la pulak..

tapi qusyairy kene tengok balik tajuk, nampak macam ada yang tak tepat dalam menghuraikan maksud:
استجابة لطلب من مسلمات

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 02, 2008 12:42 pm

في الوقت الذي يطالب فيه بعض الأفراد بالاختلاط بين الجنسيْن في المدارس
والجامعات في مجتمعاتنا العربية والإسلامية تحت دعاوى واهية، قررت جامعة
"هارفارد" الأمريكية العريقة، والتي تتربَّع على قمة الجامعات العالمية في
مجالات العلوم التجريبية والإنسانية، تطبيق نظام ساعات محدَّدة "للنساء
فقط" في إحدى صالات الألعاب الرياضية التابعة لها، استجابة لطلب تقدَّمت
به طالبات مسلمات في الجامعة

saya translate surface dulu..
'pada waktu-waktu tertentu sesetengah individu menuntut supaya percampuran antara 2 jenis(lelaki+perempuan) tidak berlaku terutama di universiti tertua amerika HARVARD & dianggap universiti yang bertaraf antarabangsa dalam bidang sains eksperiment &sains sosial(harvard)ini.. maka diadakan waktu-waktu khas "untuk wanita sahaja" di kawasan-kawasan permainan..

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Wed Apr 02, 2008 4:18 pm

qusyairy wrote:استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية
jawapan kepada tuntutan daripada wanita islam...university of HARVARD bersetuju terhadap larangan percampuran dalam salah satu pusatnya iaitu pusat SUKANb]

kita akan ulas slow-slow Smile
sebab nak tunggu penyertaan ahli forum yang lain dulu
tapi kalau lambat sangat, kita teruskan saje

tentang tajuk tu, ia bermaksud lebih kurang dalam broken malay:
sebagai respon atau memenuhi tuntutan wanita-wanita Islam.

استجابة adalah respon, reaksi, memenuhi

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by Qusyairy Chan on Tue Apr 08, 2008 12:36 pm

betl la ustaz..dorg ni nak kena warning..sepatutnya lebih fokus untuk belajar arab..ini g masukkan artikel hal2 lain pulak.. em..ana pun same jugak..hihi..
استجابة = respon..

so if i say.. "please response this coment as soon as possible"

أريد استجابتك بالسرعة...betl ke ustaz?

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Tue Apr 08, 2008 1:58 pm

Boleh insha Allah.. tapi nampak macam urgent Smile
maybe cara ni lebih halus:

من فضلكم، أريد الاستجابة فوراً

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by Tilmizah kelate on Mon Apr 14, 2008 7:00 pm

استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية

في الوقت الذي يطالب فيه بعض الأفراد بالاختلاط بين الجنسيْن في المدارس
والجامعات في مجتمعاتنا العربية والإسلامية تحت دعاوى واهية، قررت جامعة
"هارفارد" الأمريكية العريقة، والتي تتربَّع على قمة الجامعات العالمية في
مجالات العلوم التجريبية والإنسانية، تطبيق نظام ساعات محدَّدة "للنساء
فقط" في إحدى صالات الألعاب الرياضية التابعة لها، استجابة لطلب تقدَّمت
به طالبات مسلمات في الجامعة


sy cuba trnslate mlalui pmahaman sy ye..


artikel ini menjelaskan tntg respon plajar2 prmpuan di universiti Harvad yg brsetuju tntg lrgan prcmpuran dlm prmainan.

Waktu2 yg diminta oleh sesetengah individu dr kalangan masyarakat arab islam tntg prcmpuran lelaki n prmpuan di universiti trsebut...
Dmana universiti harvad di Amerika mrupakn universiti yg hebat, ia menduduki ranking yg trtinggi bg universiti tmpatan dlm bidang sains kemanusiaan. universiti trsebut mmpraktiskn undg2 memperuntukkan masa bg perempuan sahaja utk aktiviti sukan kecergasan dll. respon ini disokong oleh plajar2 prmpuan di universiti trsebut...
syukran jazilan.... bounce Embarassed



Last edited by zulismail on Mon Apr 14, 2008 11:53 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : x cantik lau cm 2)

Tilmizah kelate
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 30
Registration date : 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Mon Apr 14, 2008 11:57 pm

Saya komen sedikit2 dulu.. tunggu ramai lagi memberi penyertaan..

tilmizah kelate wrote:

artikel ini menjelaskan tntg respon plajar2 prmpuan di universiti Harvad yg brsetuju tntg lrgan prcmpuran dlm prmainan.

Waktu2 yg diminta oleh sesetengah individu dr kalangan masyarakat arab islam tntg prcmpuran lelaki n prmpuan di universiti trsebut...


berdasarkan kepada ayat:

استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية

في الوقت الذي يطالب فيه بعض الأفراد بالاختلاط بين الجنسيْن في المدارس
والجامعات في مجتمعاتنا العربية والإسلامية تحت دعاوى واهية، قررت جامعة


maksud yang saya fahami:
Sebagai respon kepada tuntutan daripada wanita-wanita muslimah (mungkin maksudnya pelajar2 perempuan muslimah)… Universiti Harvard bersetuju untuk melarang percampuran (bebas lelaki perempuan) di salah satu dari pusat sukannya.

Ketika sesetengah orang menuntut supaya (dibenarkan) percampuran (bebas) antara lelaki dan perempuan di sekolah2 dan universiti2 di dalam masyarakat kita, (iaitu) masyarakat Arab Islam, berdasarkan kepada dakwaan2 yang lemah, Universiti Havard telah menetapkan bahawa…

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by umi88 on Sun Sep 14, 2008 6:03 pm

salam warahmatullah..ana nk cuba juga la..tapi guna ayat ana..ana tk smbung ayat ustaz..tkpe ya..bismillah..



demi memenuhi tuntutan kaum muslimat..., university harvard menyetujui larangan percampuran di salah satu pusat sukannya.
ketika mana beberapa individu di sekolah-sekolah dan masyarakat kita yang arab dan islam menuntut dibolehkannya percampuran antara lelaki dan wanita dengan alasan-alasan (dakwaan) yang lemah, university harvard- universiti bangsa amerika yang berada di kedudukan tertinggi university antarabangsal DALAM BIDANG ILMU-ILMU KAJIAN SAINS DAN KEMANUSIAAN- malah menetapkan aturan "waktu khusus perempuan" di salah satu pusat sukannya, demi memenuhi tuntutan para pelajar muslimat disana

umi88
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 4
Lokasi : ماليزيا
Registration date : 2008-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Mon Sep 15, 2008 8:07 am

umi88 wrote:salam warahmatullah..ana nk cuba juga la..tapi guna ayat ana..ana tk smbung ayat ustaz..tkpe ya..bismillah..



demi memenuhi tuntutan kaum muslimat..., university harvard menyetujui larangan percampuran di salah satu pusat sukannya.
ketika mana beberapa individu di sekolah-sekolah dan masyarakat kita yang arab dan islam menuntut dibolehkannya percampuran antara lelaki dan wanita dengan alasan-alasan (dakwaan) yang lemah, university harvard- universiti bangsa amerika yang berada di kedudukan tertinggi university antarabangsal DALAM BIDANG ILMU-ILMU KAJIAN SAINS DAN KEMANUSIAAN- malah menetapkan aturan "waktu khusus perempuan" di salah satu pusat sukannya, demi memenuhi tuntutan para pelajar muslimat disana

w'slm wm wb...
ayat yang umi88 berikan lebih cantik Very Happy
maaf ayat ana bercampur2 dengan uslub arab.

ok ayat yang diberikan setakat yang ana lihat menepati maksud asal.
cumanya, perlu diperhatikan, lebih tepatnya seperti:
universiti Amerika yang ulung yang berada di kedudukan....
bidang ilmu empirikal (atau eksperimental, ilmu yang boleh diujikaji dalam makmal dsb) dan kemanusiaan


sedikit pandangan:
untuk memahami teks arab atau terjemahan teks arab, kita perlu melalui semacam 2 peringkat.
pertama terjemahan harfiyyah supaya dapat memahami teks itu sebagaimana yang difahami dalam bahasa Arab.
kedua baru kita olah semula supaya menepati ayat dalam bahasa Melayu. peringkat kedua ini lah yang jarang orang bidang bahasa Arab kuasai. Biasanya yang mahir dalam peringkat ini ialah orang yang mahir dalam penterjemahan arab-melayu

Jadi, ana minta maaf kalau penerangan ana agak berbelit semasa menerangkan teks arab, ana serahkan kepada ahli2 forum yang lain untuk meneruskan ke peringkat kedua tadi, ana mampu sekadar peringkat pertama saje. zulzul9

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by mustabsyirah on Sat May 02, 2009 10:41 pm

zulismail wrote:Mari kita pelajari petikan ini, dari majalah al-mujtama'


استجابة لطلب من مسلمات..جامعة "هارفارد" توافق على منع الاختلاط في أحد مراكزها الرياضية


في الوقت الذي يطالب فيه بعض الأفراد بالاختلاط بين الجنسيْن في المدارس
والجامعات في مجتمعاتنا العربية والإسلامية تحت دعاوى واهية، قررت جامعة
"هارفارد" الأمريكية العريقة، والتي تتربَّع على قمة الجامعات العالمية في
مجالات العلوم التجريبية والإنسانية، تطبيق نظام ساعات محدَّدة "للنساء
فقط" في إحدى صالات الألعاب الرياضية التابعة لها، استجابة لطلب تقدَّمت
به طالبات مسلمات في الجامعة


teks asal: http://www.almujtamaa-mag.com/Detail.asp?InSectionID=72&InNewsItemID=264040

sila click 'post reply', atau terus ke bahagian
'quick reply' di bawah, dan:
- terangkan dalam bahasa Melayu untuk kita lihat kefahaman anda
- menggunakan frasa-frasa dalam teks ini dan buat ayat lain
- bercerita semula berkenaan teks ini dalam bahasa Arab, dengan yang seumpama dengannya, seperti meringkas dan sebagainya
- atau apa sahaja aktiviti bahasa yang anda mahu...

saya cuba jawab.

Sebagai respon kepada tuntutan pelajar muslim, universiti Harvard bersetuju untuk menegah percampuran di antara pelajar lelaki dan perempuan di salah satu daripada pusat sukannya. Ketika mana sebahagian orang Arab dan orang Islam memberi alasan-alasan yang rapuh meminta dibolehkan percampuran di sekolah-sekolah dan universiti, Universiti Harvard iaitu universiti yang terulung dan terkenal diperingkat dunia dalam bidang sains imperikel dan kemanusiaan telah memberikan satu resolusi dengan melaksanakan peraturan menetapkan waktu khusus untuk pelajar perempuan di beberapa tempat permainan sukan yang digunakan. (jumlah yg paling akhir tak berapa nak faham maksudnya). WALLAHU'ALAM.

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Sun May 03, 2009 9:11 am

Ok,

ayat yang paling akhir:

sebagai memenuhi permintaan yang telah dikemukakan oleh pelajar2 muslimah di universiti

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by mustabsyirah on Mon May 04, 2009 9:29 pm

Ooo..macam tu..syukran ya ustaz Very Happy

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by zulismail on Thu May 07, 2009 1:00 am

'afwan

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by pavithra194 on Thu Jul 15, 2010 8:17 pm

Hari masih pagi ketika dari kejauhan terdengar serentetan bunyi “tek dhung” berkali-kali, matahari belumlah menampakkan diri. Sesekali pula dentuman menggelegar “buum”, takbir yang dikumandangkan dengan pengeras suara masjid terus terdengar membahana semakin menambah “meriahnya” suasana. Suara itu bukanlah suara mercon dan petasan dan takbir itu bukanlah takbir hari raya Ied ketika umat Islam merayakannya. Itu adalah gambaran yang paling sederhana ketika peperangan pecah di kota Ambon! Takbir itu terus dikumandangkan dari masjid Al-Fatah Ambon dan seolah tidak mau kalah, gereja Maranatha terus membunyikan lonceng dan lagu-lagu gerejawi “Hosana” untuk menyemangati Laskar Kristusnya. Sementara di beberapa tempat di ketinggian bukit, balon-balon udara semakin membubung ke angkasa, dibawahnya bendera RMS berkibar dengan angkuhnya. Peperangan terus berlangsung. Semakin malam, semakin tampak di langit yang gelap kilatan-kilatan cahaya berhamburan di angkasa, benar kilatan amunisi beterbangan bagaikan pesta kembang api si durjana.
Nun jauh di sana, di seberang lautan para pengamat sibuk berbuih-buih meramaikan koran dan TVnya agar laris terjual dengan berbagai prediksi murahan dan analisa rekaan. Memamerkan kebodohannya, sibuk berkelit dan menipu diri, ini adalah konflik horozontal antara pendatang dengan penduduk asli, permasalahan ketimpangan sosial yang menjadi penyebabnya, bukan perang agama tetapi tawuran antar geng!
Tanyakan kepada bapak-bapak kita yang memang bertugas menjaga kedaulatan negeri ini. Jika bendera RMS sudah berkibar, adakah ini merupakan tanda-tanda tawuran antar geng? Lagu-lagu gereja terus berkumandang dan takbir masjid Al-Fatah yang bersahutan dan mereka (para pengamat dari kejauhan) mengatakannya sebagai tawuran antar “kelompok”? Konflik antara pendatang dan penduduk asli? Hanya orang bodoh yang akan menjawab demikian.
============================
New Homes | Cheap Flights

pavithra194
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 21
Registration date : 2010-06-19

View user profile

Back to top Go down

Re: keratan artikel dari majalah al-mujtama'

Post by Sponsored content Today at 1:53 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum