Perbualan Asas Bahasa Arab

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Mar 29, 2008 6:49 am

Salam...

Mari kita berbincang bagaimana hendak membuat perbualan asas bahasa Arab..

Terlebih dulu, mari kita pastikan yang kita boleh menguasai perbualan asas seperti berikut:

- apa khabar, apa nama, selamat datang, selamat pagi/petang
- dari mana, belajar di mana, bekerja di mana, tinggal di mana

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by dak arab on Sat Mar 29, 2008 9:06 am

السلام عليكم
أيريد أن أحول
كيف حولك؟ما إسمك؟ اهلا وسهلا
صباح الخير او مساء الخير
من أين؟ أين تدرس؟ أين تعمل؟ أين تسكن؟

dak arab
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts: 44
Lokasi: PANTAI TIMUR
Registration date: 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Mar 29, 2008 3:33 pm

dak arab wrote:السلام عليكم
أيريد أن أحول
كيف حولك؟ما إسمك؟ اهلا وسهلا
صباح الخير او مساء الخير
من أين؟ أين تدرس؟ أين تعمل؟ أين تسكن؟


أريد أن أحول
tu maksudnya apa?

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by quratul aini on Sat Mar 29, 2008 5:27 pm

وعليكم السلام
أهلا وسهلا ومرحبا بكم
انا قرة العين وأسكن في كوتا بهارو
الأن أنا بخير والحمدلله
هذا فقط، وإلى اللقاء والسلام

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 29
Age: 32
Lokasi: klate
Registration date: 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Mar 29, 2008 11:04 pm

dak arab wrote:السلام عليكم
أيريد أن أحول
كيف حولك؟ما إسمك؟ اهلا وسهلا
صباح الخير او مساء الخير
من أين؟ أين تدرس؟ أين تعمل؟ أين تسكن؟

Ok.. ok.. rasanya dah dapat tangkap ..
أريد أن أحاول
كيف حالك؟ ما اسمك؟ أهلا وسهلا

mumtaz

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Qusyairy Chan on Mon Mar 31, 2008 11:28 am

apa khabar, apa nama, selamat datang, selamat pagi/petang
- dari mana, belajar di mana, bekerja di mana, tinggal di mana
"kaifa haluka/i, masmuka/i, ahlan wasahlan. sabahulzzahrah
"min aina ?" aina tadrusu? aina taskunu?

what is the appropriate phrase to ask someone who in miserable..
means he/she need some help but they look like shy to ask..
or..

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Mon Mar 31, 2008 2:13 pm

qusyairy wrote:apa khabar, apa nama, selamat datang, selamat pagi/petang
- dari mana, belajar di mana, bekerja di mana, tinggal di mana
"kaifa haluka/i, masmuka/i, ahlan wasahlan. sabahulzzahrah
"min aina ?" aina tadrusu? aina taskunu?

what is the appropriate phrase to ask someone who in miserable..
means he/she need some help but they look like shy to ask..
or..

boleh cuba macam ni:


هَلْ حَضْرَتُكَ تَحْتَاجُ إِلى مُسَاعَدَة


هل أُسَاعِدُكَ


هَلْ حَضْرَتُكَ تُرِيدُ شَيئاً

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 02, 2008 11:13 am

owh..
is it mean..'do you need something?do you need my help?
its very usefull.syukran jazeelan

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Wed Apr 02, 2008 11:04 pm

apakah ayat dlm b.arab kalau kita nak kata mcm ni pd pelajar yg baru nak belajar b.arab??? "cikgu doakan para pelajar terus berminat untuk belajar dan menguasai b.arab..."

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Wed Apr 02, 2008 11:18 pm

fairus wrote:apakah ayat dlm b.arab kalau kita nak kata mcm ni pd pelajar yg baru nak belajar b.arab??? "cikgu doakan para pelajar terus berminat untuk belajar dan menguasai b.arab..."

ahlan wa sahlan..

mungkin banyak cara,
hopefully ada moderator lain yang boleh beri ungkapan2 yang sesuai

antaranya:


أدعو الله أن يعطيكم الثبات في سبيل
تعلم اللغة العربية


أدعو الله أن يُحَبِّبَكم إلى تعلم
اللغة العربية

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by dak arab on Thu Apr 03, 2008 10:35 am

salam...blh bntu ana..
selalunya dlm temuduga..kita nak ckp ape lg utk mperkenalkan diri selain nama,tmpat tggl, umur, cita2, taraf pendidikan.....

dak arab
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts: 44
Lokasi: PANTAI TIMUR
Registration date: 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Thu Apr 03, 2008 10:38 am

cuba la buat ayat.. nanti kita tengokkan

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

temuduga

Post by quratul aini on Thu Apr 03, 2008 5:49 pm

cakap ler ape2 pun, janji pandai cakap.......
yang penting awak kena fokus pada kerja yang awak pohon tu? Cool
Soalan Biasa yang saya pernah alami camni....

Tidak kiralah samada interview di dalam Bahasa Inggeris, Melayu atau Arab, soalan awal adalah :-

"Please introduce yourself" atau "Sila perkenalkan diri anda"


Ini adalah ayat biasa yang digunakan oleh panel untuk memulakan sesi temuduga.

Jawapan calon bagaimana?

"Saya berasal dari kampung sekian, sekian..adik beradik 11 orang, saya anak yang sulong, ibu bapa saya bekerja itu dan ini"

"saya sekolah tadika di..., "

"Saya sudah berkahwin dah punyai ....anak"

Bagi saya, jika calon menjawab seperti jawapan di atas, ia adalah suatu kekurangan pada minda calon dan 'disadvantages' buat calon tersebut.

Ini kerana calon sepatutnya memfokuskan pengenalan diri dalam hal yang berkaitan dengan kerjaya yang diminta sahaja.

Cukup memfokuskan kepada bahagian berikut :-


1) Kelulusan & Pendidikan formal: Pendidikan Sekolah Menengah dan Universiti sahaja serta kaitan apa-apa subjek yang diambil dengan kerja yang dipohon.

2) Tempat bertugas sekarang (jika bekerja, jika tidak sebutkan pengalaman di Universiti seperti Exco persatuan dan lain-lain)

3) Pengalaman dan kemahiran yang ada dan kaitannya dengan tugas yang dipohon.

Saya kira, tiga point tadi sudah cukup, tidak perlu menghuraikan silsilah keluarga, nama emak, nama atuk, kahwin, anak, kampung dan lain-lain. Ia hanya menunjukkan ketidakmatangan calon.

Panel biasanya menyoal soalan ini untuk menilai tahap fokus calon dalam menjawab soalan dan kaitannya dengan kerja yang diminta. Bukan untuk berkenalan dengan calon. selamat mencuba ye!!!!

quratul aini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 29
Age: 32
Lokasi: klate
Registration date: 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Thu Apr 03, 2008 5:56 pm

ok.. ada dah ayat nya tu...
cubalah buat kan dalam bahasa Arab nya macam mana..

nanti kita tengokkan Smile

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Thu Apr 03, 2008 9:01 pm

tq.terlalu teruk b.a sy sekarang coz dah bertahun-tahun tinggal ba dan x pernah guna aejak sekian lama.sehinggakan nak buat ayat yg simple pun xblh.jadikan ini sbg pengajaran.uridu an ataallamu allughatul arabiah minal aann.saatanjah.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by dak arab on Thu Apr 03, 2008 11:01 pm

السلام عليكم..اسم نورهدا بنت امد. انا من بهنج. عمري واحد وعشرين.درست في جامعة بترا مالزيا. الآن ما عندي العمل. ولكن عملت في المدرسة الابتداعية قبل ذلك. هذا فقط

CAMNE,OK X?try skt2 jer dl

dak arab
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts: 44
Lokasi: PANTAI TIMUR
Registration date: 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Fri Apr 04, 2008 7:11 am

fairus wrote:tq.terlalu teruk b.a sy sekarang coz dah bertahun-tahun tinggal ba dan x pernah guna aejak sekian lama.sehinggakan nak buat ayat yg simple pun xblh.jadikan ini sbg pengajaran.uridu an ataallamu allughatul arabiah minal aann.saatanjah.

tiada masalah insha Allah, hanya perlu digilapkan semula..


أريد أن أتعلم اللغة العربية من الآن، سأنجح إن شاء الله

ataupun boleh kata begini:

أريد أن أمارس اللغة العربية من الآن
أريد أن أمارس اللغة العربية من جديد


saya mahu berlatih bahasa arab mulai sekarang
saya mahu berlatih bahasa arab semula





dak arab wrote:السلام عليكم..اسم نورهدا بنت امد. انا من بهنج. عمري واحد وعشرين.درست في جامعة بترا مالزيا. الآن ما عندي العمل. ولكن عملت في المدرسة الابتداعية قبل ذلك. هذا فقط

okay ayatnya.. tapi ni dak arab ke orang lain? Shocked

sedikit penambahbaikan dan pembetulan:
عمري واحد وعشرون سنة
جامعة بوترا الماليزية
المدرسة الابتدائية

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Fri Apr 04, 2008 10:43 pm

jazakallahu khairan kathiran ala kulli pardi allazi musaadani.ba'da aqra'u fauqal qit'ah, asy'uru farhan.uridu an umarisu takallama llughatul arabiyah yauman indani 'free/lapang' li anna indi bintun wa ibnu allazi soghir.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Fri Apr 04, 2008 11:08 pm

fairus wrote:jazakallahu khairan kathiran ala kulli pardi allazi musaadani.ba'da aqra'u fauqal qit'ah, asy'uru farhan.uridu an umarisu takallama llughatul arabiyah yauman indani 'free/lapang' li anna indi bintun wa ibnu allazi soghir.

maybe begini yang fairus maksudkan:

جزاك الله خيراً كثيراً على كل من ساعدني
بعد أن قرأت الفقرة في الأعلى، شعرت بالفرح
أريد أن أمارس التحدث باللغة العربية يوميا إذا وجدت وقتاً فارغاً
لأني أم وعندي بنت وابن لم يزل صغيراً


_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Qusyairy Chan on Tue Apr 08, 2008 11:20 am

dear fairus..jika awk tiada keyboard arabic boleh buka laman pautan penting..sebab nak menulis arab dalam huruf2 rumi ni menyebabkan kekeliruan..

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Tue Apr 08, 2008 12:59 pm


_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Tue Apr 08, 2008 8:24 pm

tq.nanti sy cuba buat.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Tue Apr 08, 2008 8:52 pm

شكرا جزيلا على كل من ساعدني.بارك الله فيك

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

temuduga

Post by fairus on Tue Apr 08, 2008 9:04 pm

dak arab..........pasal temuduga tu...apa yg paling paling penting ialah penampilan dan ketrampilan diri.coz 1st impression panel penemuduga tu kpd kita sangat penting.bmula dr kita berada d muka pintu,then melangkah masuk ke dalam blk tmuduga sehinggalah kita duduk.....semuanya dinilai.sebelum kt mula memperkenalkan dr...mereka tlh ada penilaian sendiri tentang diri kt.jd,bersiaplah dgn penampilan dr yg terbaik,sopan,cantik dan kemas serta melangkahlah masuk dgn penuh keyakinan berserta senyuman.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Wed Apr 09, 2008 1:50 pm

yes.. dan yang paling diutamakan dalam interview yang berkaitan dengan guru bahasa Arab (j-QAF, guru bahasa, dll) ialah kelancaran bahasa itu sendiri.. atau setidaknya dengan kesalahan yang minima..

so.. mana lagi ayat-ayat bahasa Arab..?
cubalah lagi..

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Thu Apr 10, 2008 4:39 pm

اريد ان أمارس اللغة العربية.اسمي فيروز.اهلا وسهلا على كلكم الذي تعلم اللغة من هذ5 انترنيت.لا تخف لتحاول لأن نحن الطلاب.وحقا أعرف عندي كثير خطاء جدا.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Thu Apr 10, 2008 4:51 pm

sorry.tadi nak reply pbualan asas b.arab, tapi ter reply ke ruangan takde keyboard ada penyelesaiannya.sorry byk2 coz x mahir lg guna ruangan ni.
اسمحلي

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Thu Apr 10, 2008 5:03 pm

fairus wrote:sorry.tadi nak reply pbualan asas b.arab, tapi ter reply ke ruangan takde keyboard ada penyelesaiannya.sorry byk2 coz x mahir lg guna ruangan ni.
اسمحلي

no problem, pihak admin telah memindahkannya ke sini

لا مشكلة في ذلك، إدارة المنتدى قد نقلته إلى هذا القسم

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Thu Apr 10, 2008 5:24 pm

fairus wrote:اريد ان أمارس اللغة العربية.اسمي فيروز.اهلا وسهلا على كلكم الذي تعلم اللغة من هذ5 انترنيت.لا تخف لتحاول لأن نحن الطلاب.وحقا أعرف عندي كثير خطاء جدا.

syukran li fairus..
di sini saya olah semula berdasarkan ayat yang dibuat oleh fairus:

أريد ان أمارس اللغة العربية. اسمي فيروز. أهلا وسهلا بكلكم ممن يتعلم اللغة العربية في هذا المنتدى. لا تخف، دعنا نحاول معا، نحن طلاب، والطلاب يتعلمون من الخطأ. وحقا إنني أعرف أن عندي أخطاء كثيرة جدا.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairus on Thu Apr 10, 2008 6:21 pm

في كل يوم أريد أن تحدث باللغة العربية.فقد كتبت ونسخت كل الكلمة وكل الققرة التي تصحح بإدارة المنتدى.اشتريت الدفتر لكتابة كل ما نبحث في هذا المنتدى.هذا ققط التدريبات ليوما.

fairus
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 27
Registration date: 2008-04-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Thu Apr 10, 2008 11:07 pm

fairus wrote:في كل يوم أريد أن تحدث باللغة العربية.فقد كتبت ونسخت كل الكلمة وكل الققرة التي تصحح بإدارة المنتدى.اشتريت الدفتر لكتابة كل ما نبحث في هذا المنتدى.هذا ققط التدريبات ليوما.

بارك الله فيك وفي جهودك...
ها قد صححنا واقترحنا بعض الشيء مما كتبت:
في كل يوم، أريد أن أتحدث باللغة العربية. لقد كتبت ونسخت كل الكلمات والققرات التي صححتها إدارة المنتدى. وقد اشتريتُ دفتراً لتسجيل كل ما ناقشناه في هذا المنتدى. هذا ققط لأتدرب به في هذا اليوم



mungkin fairus boleh membuka topik baru (nampak dah berjela2 tajuk ni Smile ) setiap kali dan submit ayat-ayat atau kisah2 atau catatan harian dalam bahasa Arab

senang sahaja.. click new post

mungkin boleh guna pelbagai kategori yang sedia ada dalam forum ini, tidak semestinya kategori Bahasa Arab Komunikasi ini sahaja

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by kirayamato on Tue Jul 15, 2008 4:58 pm

السلام عليكم ؟
كيف حالك ؟
ما إسمك ؟
صباح الخير, صباح النور ؟
من أين ؟
أين تدرس ؟
أين تعمل ؟
أين تسكن ؟

kirayamato
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 11
Registration date: 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by abid21 on Fri Aug 08, 2008 11:57 pm

سلام عليكم

انا عابد من سلانجور. ادرس في جامعة ملايا. احب ان اتكلم اللغة العربية من اللغة الإنجليزية. Smile
كيف حالكم؟ الله يبارك فيكم, إنشأ الله.
اشعر يالفرح جداً لان عندي الفرصة لتكلّم اللغة العربية هنا. مشأ الله, هذه الشبكة ممتعة جداً. مبروك عليك يا ادمين(ما عرفت, عفوا) . حي نتكلّم معاً و نتعلّم من خطأ

اسمح لي يا استاذ, كيف بالغتي؟

abid21
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 7
Age: 26
Lokasi: Malaysia
Registration date: 2008-08-08

View user profile http://bidmie-21.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Aug 09, 2008 4:36 pm

abid21 wrote:
سلام عليكم

انا عابد من سلانجور. ادرس في جامعة ملايا. احب ان اتكلم اللغة العربية من اللغة الإنجليزية. Smile
كيف حالكم؟ الله يبارك فيكم, إنشأ الله.
اشعر يالفرح جداً لان عندي الفرصة لتكلّم اللغة العربية هنا. مشأ الله, هذه الشبكة ممتعة جداً. مبروك عليك يا ادمين(ما عرفت, عفوا) . حي نتكلّم معاً و نتعلّم من خطأ

اسمح لي يا استاذ, كيف بالغتي؟


وعليكم السلام..
أهلا وسهلا...
لغتك جيدة، لا بأس بها، ومبارك عليك..
ملاحظات وتصويبات لبعض أخطائك:
الصحيح: ما شاء الله، إن شاء الله، المنتدى بدلا من الشبكة، المدير بمعنى ادمين،
وأقترح: أحب أن أتكلم باللغة العربية أكثر من اللغة الإنجليزية،... أشعر بفرح شديد

بالتوفيق..


_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by fairuz on Thu Nov 13, 2008 7:52 am

السلام عليكم

انا فيروز من بهانج. احب اللغة العربية لأنها اللغة الجنة واللغة القرآن واللغة الرسول صل الله عليه وسلم. أتعلم اللغة العربية لأن لي هدفا. اما اريد ان اعمل في بلاد العرب او في بلادي كالمعلم او مربي في تربية الطفل على هذه اللغة .

Very Happy

fairuz
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 6
Registration date: 2008-11-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Nov 15, 2008 9:30 pm

fairuz wrote:السلام عليكم

انا فيروز من بهانج. احب اللغة العربية لأنها اللغة الجنة واللغة القرآن واللغة الرسول صل الله عليه وسلم. أتعلم اللغة العربية لأن لي هدفا. اما اريد ان اعمل في بلاد العرب او في بلادي كالمعلم او مربي في تربية الطفل على هذه اللغة .

Very Happy

وعليكم السلام
بعض التصويبات:
... لغة الجنة ولغة القرآن ولغة الرسول صل الله عليه وسلم
أريد أن أعمل معلماً مربياً إما في بلاد العرب أو في بلادي، أدرس الأطفال اللغة العربية

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by halia on Sun Feb 01, 2009 3:59 pm

وعليكم السلام
اسمي نوراني, من سلنجور.ادرس في الجامعه الوطنية الماليزيا.اريد ان امارس في هذا اللغه,لانني انا ضعيف الجدافي هذا اللغه.ارجوا الاستاذ قد سعلمني.
وتساعدني

halia
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Age: 28
Registration date: 2009-01-31

View user profile

Back to top Go down

assalamualaikum..

Post by jiq_ha on Sun Feb 08, 2009 11:20 pm

ust..nk tnye ni..selamat malam ape maknanye dlm bhs arab..?? slmt pg n ptg ade kan...tp selamat mlm tk pnah dgr plak...tp mesti ade kan..

jiq_ha
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 6
Age: 28
Lokasi: kelantan
Registration date: 2009-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Walid Basalamah on Tue Feb 10, 2009 3:33 pm

Ma'af Abid, Ana nak cuba terjemahkan dalam bah melayu
انا عابد من سلانجور.
Saya 'Abid daripada Selangor

ادرس في جامعة ملايا. احب ان اتكلم اللغة العربية من اللغة الإنجليزية.
Saya belajar di Universiti Malaysia. Saya gembira berbual bahasa arab daripada bahasa inggeris

كيف حالكم؟ الله يبارك فيكم, إنشأ الله.
Bagaimana keadaan kamu semua? Semoga Allah memberkati kamu, InsyaAllah

اشعر يالفرح جداً لان عندي الفرصة لتكلّم اللغة العربية هنا.
saya merasa sangat gembira kerana sesunggohnya saya mempunyai kesempatan mempelajari bah arab disini

مشأ الله, هذه الشبكة ممتعة جداً. مبروك عليك يا ادمين(ما عرفت, عفوا) .

Boleh sesiapa habiskan tak? Font yang warna merah. Ada perkataan yang saya tak faham?

حي نتكلّم معاً و نتعلّم من خطأ


اسمح لي يا استاذ, كيف بالغتي؟

Walid Basalamah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts: 14
Age: 42
Registration date: 2009-02-02

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by jiq_ha on Wed Feb 11, 2009 1:38 am

jwpn kpd walid basalamah:...sy nk try bg translate...asif kalu silap...
masya allah, laman web ini sgt menarik. tahniah diucapkan kpd admin(maaf,tdk sy ketahui)....marilah kita sama2 bercakap dan belajar drp kesilapan....maafkan sy ustaz, bagaimana dgn bhs sy?

jiq_ha
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 6
Age: 28
Lokasi: kelantan
Registration date: 2009-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Fri Feb 27, 2009 11:47 pm

jiq_ha wrote:ust..nk tnye ni..selamat malam ape maknanye dlm bhs arab..?? slmt pg n ptg ade kan...tp selamat mlm tk pnah dgr plak...tp mesti ade kan..

yang sama digunakan: masaal khayr

مساء الخير

ada juga yang menggunakan: laylan sa'idan

ليلا سعيدا

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by jiq_ha on Sat Feb 28, 2009 12:31 am

oooic...syukran ustaz...lame btul sy tgu ust replay...hehehe

jiq_ha
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 6
Age: 28
Lokasi: kelantan
Registration date: 2009-02-07

View user profile

Back to top Go down

selamat malam eh..?

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 01, 2009 3:54 am

salam ya jiq-ha..

rujuk buku teks bahasa arab SK.(tahun 1)
ada dinyatakan di sana.. ungkapan selamat malam..

-تصبح على الخير
-و أنت من أهله


Sleep

lama dah nak reply..tapi tak kesampaian..
em,sekadar tambahan..ustaz azidan (ketua jabatan)adalah salah seorang daripada saf penulis buku teks tahun 1 cheers


Last edited by Qusyairy Chan on Wed Apr 01, 2009 3:57 am; edited 1 time in total (Reason for editing : four season reason)

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Wed Apr 01, 2009 8:41 pm

ya.. tusbih 'ala al-khayr juga bermaksud selamat malam...
penggunaannya biasanya masa nak berpisah, nak tidur malam dah...
macam good night sleep well...

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by jiq_ha on Thu Apr 02, 2009 6:44 am

oooic...syukran ala ust wa Qusyairy Chan.. nmpknye kena blk umah explore buku adik2 ni..hehe...ust,,ust ade tk perumpamaan dlm bhs arab...perumpamaan y best2...simpulan bhs ke..ape kate ust wat satu topic utk subjek balaghah ni...

jiq_ha
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 6
Age: 28
Lokasi: kelantan
Registration date: 2009-02-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by yusalmie on Fri May 22, 2009 11:05 pm

SALAM USTAZ,UNIVERSITY UTARA MALAYSIA APE EK DLM BHSA ARAB?

yusalmie
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Registration date: 2009-05-22

View user profile

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Qusyairy Chan on Fri May 22, 2009 11:35 pm

salam yusalmie..ahlan wasahlan

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by Qusyairy Chan on Fri May 22, 2009 11:40 pm

yusalmie wrote:SALAM USTAZ,UNIVERSITY UTARA MALAYSIA APE EK DLM BHSA ARAB?

ana nak cuba..جامعة شمال ماليزيا study scratch cheers

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by zulismail on Sat Jun 06, 2009 10:58 am

Ya betul,
saya juga pilih yang itu.

tetapi ada lagi versi2 yang lain, contoh:

جامعة الشمال الماليزية
الجامعة الشمالية الماليزية
جامعة الشمال الماليزي

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 39
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Perbualan Asas Bahasa Arab

Post by azizie on Tue Jun 09, 2009 11:57 am

ahlan wasahlan..ana bminat nak blajar bahasa arab untuk perbualan harian..harap2 ustaz dapat membantu saya

azizie
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Age: 27
Lokasi: Selangor
Registration date: 2009-06-09

View user profile http://mohdazizie.blogspot.com

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum