Bercakap arab bersama-sama

View previous topic View next topic Go down

Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Thu Mar 27, 2008 8:51 am

Salam..

Ini satu program untuk melatih kita bercakap arab bersama-sama, untuk PA dan sesiapa yang berminat:

Insha Allah saya akan peruntukkan beberapa hari atau sesi dalam bulan Mei untuk kita bercakap online dalam bahasa Arab.
Contohnya: Hari Rabu, tarikh sekian-sekian, jam 2-3 ptg atau jam 9.30-10.30 malam (sekarang pun sudah boleh mula kita bercakap arab, kalau anda dapati saya online skype)

Untuk itu, anda perlulah berjinak-jinak dengan software untuk video conferencing. atleast mesti ada microphone (sesetengah notebook ada siap dah). Boleh datang ke ofis saya untuk berbincang caranya.
saya cadangkan software berikut:
skpe. sila ke website skype dan download software dan cuba bercakap dengan group yang ada sebagai percubaan

laman web: www.skype.com
direct download: http://www.skype.com/intl/en/download/skype/windows/

Kemungkinan nama group kita ialah "mari bercakap arab",
atau mungkin sahaja dengan terus buat call kepada saya.
ID Skype saya: zulismail74
video conferencing menggunakan skype adalah percuma, tetapi terhad kepada 9 orang (mungkin lebih?) paling ramai untuk satu-satu sesi.

untuk mencari public group untuk bersembang, atau sekadar mendengar sahaja mereka bersembang: https://skypecasts.skype.com/skypecasts/ongoing
atau: https://skypecasts.skype.com/skypecasts/home

ok.. saya akan updatekan nanti insha Allah


Last edited by zulismail on Thu Aug 07, 2008 7:13 pm; edited 1 time in total

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Sun Apr 06, 2008 10:32 am

Okay.. nampaknya saya dah test dengan seorang dua ahli forum, boleh bercakap online menggunakan SKYPE..

sekarang saya nak bincangkan masa yang sesuai untuk kita buat online conference..

cadangan:
10 - 11 malam
10 - 11 pagi

hari.. anda tentukan

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by Qusyairy Chan on Tue Apr 08, 2008 12:44 pm

sy try skype..tapi keluarnta net meeting..
nnt sy dtg bilik ustaz untuk install software boleh?

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Tue Apr 08, 2008 1:56 pm

okay.. hari ni, selasa 8 april 08, ana ada di bilik antara lepas zuhur sampai pukul 6 insha Allah

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by wan_azizi86 on Wed Jul 09, 2008 12:28 am

ustaz,kalau saya minta hari cuti boleh?hari2 len saya maybe busy..ada 3subjek bio yang saya perlu buat laporan mingguan Sad Pasal software skype tu saya juga ada..kalau ada yg berminat saya rasa ble attach kat email untuk send kepada yg berminat nk install..

wan_azizi86
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 5
Age : 30
Lokasi : Shah Alam
Registration date : 2008-07-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by wan_azizi86 on Wed Jul 09, 2008 12:45 am

salam ustaz,saya nk tnya kat mana saya ble dapatkan E-Book @ Bahan rujukkan macam kamus arab?Saya first time keluar dr perlis...xpandai sgt nk jln2 kt bandar besar..kalau dapat kat internet lagi bgus.

wan_azizi86
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 5
Age : 30
Lokasi : Shah Alam
Registration date : 2008-07-07

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Mon Jul 14, 2008 9:35 am

Waalaikumussalam wm wb..

Maaf kalau terlambat respon, agak sibuk permulaan semester ni..

tentang bersembang skype ini, sebenarnya tergendala juga, belum berjalan ke saat ini. tapi kalau ada yang berminat, boleh kita plan semula ... harap kali ni forumer yang lain yang mengambil inisiatif, seperti mengumpulkan ahli lain yang berminat dan menetapkan hari dan masa

masa free ana biasanya sebelah malam dan hujung minggu, hujung minggu tu bergantung kepada kelapangan juga..

tentang sumber di internet seperti kamus dan sebagainya, cuba check link ni:
http://arabic.goodforum.net/perkongsian-bahan-dalam-bahasa-arab-sharing-arabic-resources-f45/kamus-al-mawrid-dalam-format-pdf-untuk-dikongsi-bersama-t148.htm

ataupun:
http://arabic.goodforum.net/berkongsi-pautan-links-dan-bahan-serta-sumber-digital-sharing-links-and-resources-c10/

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by Qusyairy Chan on Mon Jul 14, 2008 12:23 pm

saya setuju..tapi forumer super senior ramai dok di kawasan tiada rangkaian wireless.jadi nak kumpul yg super senior susah sket la.cuma kalau ada yg dah tahun 3 tu..rajin2 le buka..internet free je skrg nie..

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by umi88 on Sat Sep 13, 2008 9:33 pm

salam warahmatullah,bila mulanya borak2 dlm bhs arab ni?nak sangat join..bila dan ada tarikh,,,khabarkan pd ana ya..

selain skype..kita boleh juga menggunakan Yahoo conference ..hanya cadangan..Wink

syukran..

umi88
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 4
Lokasi : ماليزيا
Registration date : 2008-09-13

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Sun Sep 14, 2008 2:08 pm

buat masa ini, sistem skypecast telah ditiadakan oleh pihak skype.com
oleh itu agak susah untuk membuka free room untuk free online conference untuk public.

cara yang lain buat masa ini, dipersilakan untuk add skype username saya dan ust zainuddin, dan anda boleh pada bila2 masa untuk berbual dalam bahasa Arab dengan kami, bila kami online, insha Allah.

ust zul: zulismail74
ust zainuddin: zain7478

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by aunty on Fri Sep 19, 2008 11:11 pm

salams ustaz...

aunty nak tanyaler...Kamus arabic apakah yang terbaik untuk kegunaan aunty(early beginners)..?Adakah kamus althulab atau kamus oxford atau kamus marbawi?

Dan adakah elok digunakan kamus arabic-english-malay atau arabic-malay dan malay-arabic?

syukran jazillan ya ustaz!

aunty
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 3
Registration date : 2008-09-18

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by zulismail on Sat Sep 20, 2008 8:57 am

w'slm wm wb..

soalan tentang kamus ini, rasanya kamus yang ada semuanya Insha Allah membantu, terutama untuk beginners. Tengoklah kamus yang rasa mudah dan serasi dengan kita.

Secara peribadi, saya lebih menyukai kamus al-Mawrid, Arabic-English, kerana kamus ini memberikan makna lebih dari satu, dalam bahasa Arab dan Inggeris, ada yang diberi makna dalam bahasa Inggeris hingga lebih 10 makna. Dengan ini mudah nak menangkap maksud sesuatu perkataan.

Susunan perkataan juga adalan mudah, tidak mengikut root words. Kamus al-Miftah keluaran tempatan pada pandangan saya mirip sekali dengan kamus ini, tetapi ada penambahan bahasa Melayu

Di sini saya sertakan link untuk download kamus mawrid dalam bentuk pdf:
http://www.mediafire.com/?t9ntmfyaody

untuk kamus online, cuba click link berikut:
http://dictionary.bau.edu.jo/Search.aspx%5B/url%5D

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by SeriSerodja on Sat Jul 11, 2009 12:59 am

terima kasih..ada lagi ke dictionary ni..tapi nak ucap terima kasih duluan.

SeriSerodja
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 14
Lokasi : Hulu Langat
Registration date : 2009-07-07

View user profile http://seri-serodja.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by anna on Sat Aug 28, 2010 6:42 pm

السلام عليكم ورحمة الله...
كيف نحسن ممارسة اللغة العربية خاصة في الكلام؟
هل هناك أي اقتراحات من الأستاذ عن طريقة التي سوف تساعدنا لتحسين استخدام اللغة العربية؟
أريد أن أمارس الكلام باللغة العربية وأحتاج إلى مساعدة من الفاضل أستاذ. شكراً جزيلاً على انتباهك.
أنتظر إلى التعليقات منك. شكراً يا أستاذ.

anna
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Lokasi : Kuala Lumpur
Registration date : 2010-04-28

View user profile

Back to top Go down

هيا نمارس اللغة العربية

Post by anna on Sat Aug 28, 2010 6:48 pm

ومن الآن، سأحاول أن أكتب بالعربية لكي أستطيع أن أتعلم من أخطائي هنا. وبارك الله لك يا أستاذ لجهودك في تصحيح أخطائي حالاً أو في المستقبال. والسلام

anna
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Lokasi : Kuala Lumpur
Registration date : 2010-04-28

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by azharassyurtiy on Sun Apr 10, 2011 11:05 pm

ahsanta

azharassyurtiy
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 21
Registration date : 2011-04-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by Anis Sya on Tue Oct 25, 2011 9:25 pm

assalamualaikum....
bleh x ajar ana cmne nk guna website nie..ana nk sangat belajar arab..tp cmana nk buat nie...ana xpandai lah...tlg ajarkan... Crying or Very sad
ana harap dengan bantuan semua...ana akan dapt belajar arab dengan lebih mudah... Smile

Anis Sya
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Age : 23
Lokasi : Kuala Terengganu
Registration date : 2011-10-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Bercakap arab bersama-sama

Post by Sponsored content Today at 1:55 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum