sastera indah?

View previous topic View next topic Go down

sastera indah?

Post by Qusyairy Chan on Tue Mar 25, 2008 10:41 am

''somebody ask me.."mengapa sastera arab indah dan halus jika kita mendengarnya"
i want to reply "sebenarnya bukan sastera tu yang indah atau halus..tetapi diri individu tu, kalau jiwanya ada seni,semua sastera pun akan indah..tapi kalau jiwa jenis ROBOTIC seindah mana pun sastera tu tidak akn mampu mengindahkan hati pembaca@pendengar..''
silalah komen ek kalau salah... Laughing

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by dak arab on Wed Mar 26, 2008 9:45 am

mmg sastera indah...nak pulak kt membaca smbl "berkhayal"..tp klu x fhm x blh gak kan.terutama sastera arab..alahai...mslh gak nie.. Rolling Eyes

dak arab
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 44
Lokasi : PANTAI TIMUR
Registration date : 2008-03-26

View user profile

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by mustabsyirah on Sun May 03, 2009 9:33 am

Assalamualaikum..
berdasarkan pengamatan saya, sastera arab ini kalau dihayati kata-katanya sangat menusuk sanubari. Hal ini kerana penggunaan perkataan arab yang banyak dan tepat maknanya menjadikan bahasa arab ni unik.

WALLAHU'ALAM.

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by Qusyairy Chan on Sun May 03, 2009 1:05 pm

نعم يا أختي....
هل سمعتَ الغناء ننسي أجرم=انتَ إيه؟

walaupun ianya tak fusha,tp mmg menusuk qalbu if someone yang kita menaruh perasaan padanya buat begitu pd kita.. zulzul12

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by mustabsyirah on Mon May 04, 2009 9:38 pm

hehehe..maaf, saya tidak minat lughah ammiyah. tapi memang bagus bagi yang tahu banyak lahjah arabiyyah. itu satu advantage.

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by Qusyairy Chan on Mon May 04, 2009 9:40 pm

ANA PUN X tau juga..tapi kalau kita dengar kita boleh kaji perkataan aslnya apa.. cheers

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by mustabsyirah on Mon May 04, 2009 9:45 pm

emm...tapi untuk yang baru nak belajar bahasa arab better guna arab fushah..contohnya dengar lagu arab fushah..banyak je di internet. antaranya www.islamway.com, munsyidnya qari seperti masyari rashid al-afasi, saad said alghamidi dan ramai lagi. lagu2nya pun islamic.

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by Qusyairy Chan on Mon May 04, 2009 9:47 pm

betul3.. tapi ana mana2 sempat jer..semua layan.. syukran atas info.. cheers

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: sastera indah?

Post by Sponsored content Today at 3:19 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum