mohon tips

View previous topic View next topic Go down

mohon tips

Post by aizamm on Tue Sep 01, 2009 1:11 pm

Salam ustaz,

saya jadi keliru bila membaca ayat bahasa arab yang ada dua perkataan yang mesti ada secara pakej. Maksud saya dua perkataan yang kalau tersendiri mempunyai maksud berbeza, ttp mesti dicantumkan untuk menjadi maksud tertentu) seperti alaa, an dsb.

contohnya ayat dalam perbualan berikut :

A : hal kharajat natiijatu al imtihan?
B : naam,qabla an yaumaini.
A : hal najahta?
B : Alhamdulillah,hasaltu alaa jayyidun jiddan.

Saya agaklah,mungkin keadaan ini sama halnya dengan speak up,hurry up ,comply with dsb dlm bahasa inggeris.

soalan saya ustaz, macamana kita nak tahu yg sesetengah perkataan tu perlu tambah alaa [ hasaltu (saya memperolehi) + alaa (atas) ]atau an ? Ada pola tertentu tak? Atau mgkn ada tips yg ustaz boleh kongsikan.

terima kasih utk perhatian dan ulasan dr ustaz.

aizamm
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 10
Registration date : 2009-08-11

View user profile

Back to top Go down

Re: mohon tips

Post by zulismail on Tue Sep 01, 2009 3:51 pm

Wslm wm wb.

Pertamanya, saya rasa ada kesalahan dalam ayat:
qabla an yaumaini..
sebetulnya tanpa Ďaní

sememangnya ada perbezaan di antara bahasa2 arab, inggeris dan melayu dalam menggabungkan huruf jar/kata sendi dengan kata kerja.

Sebahagiannya sama saje, seperti: zahaba
ذهب إلى
Pergi ke
Go to

Semuanya menggunakan ila = to = ke

Tetapi ada yang berbeza, macam syukran:
Syukran laka
Terima kasih kepada anda
Thank you (tiada kata sendi?)

Laka daripada li, bermaksud untuk, milik. Ia tidak bermakna kepada.
Lainlah kalau anda rasa terima kasih pun boleh ditambah 'buat' atau 'untuk'.

Contoh lain seperti raghiba fi = suka kepada = like to
fi bukannya kepada atau to

Contoh macam ni banyak. termasuk, hasala `ala, yang mana dalam BM "mendapat" tak perlu kata sendi untuk membantu menerangkan maknanya.

Untuk menguasainya, kene tahu sendiri Smile
Caranya, tengok kamus, lihat penggunaan dalam buku2 dan karangan2 arab, dsb.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

syukran jaziilan

Post by aizamm on Tue Sep 01, 2009 6:13 pm

salam ustaz,

Terima kasih utk ulasan. juga kerana cepat betul respond.hehe. Ni yg buat saya lebih semangat nak belajar.

Pertamanya, minta maaf sbb silap quote. Sebenarnya perbualan tu saya dengar dr Ikim.fm pagi tadi masa sesi ust. Majdi. tak sempat tulis betul-betul sbb dlm kereta.

Apa-apapun, kena faham sendiri jugaklah ye.huhu. InsyaAllah kena byk baca lagi.

jazaakallah ustaz dan ramadhan Kareem!

aizamm
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 10
Registration date : 2009-08-11

View user profile

Back to top Go down

Re: mohon tips

Post by zulismail on Tue Sep 01, 2009 10:48 pm

hmmm Smile
kebetulan online hari ni,
kadang2 tu lambat juge bagi respon

apa pun ahlan wa sahlan

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: mohon tips

Post by Sponsored content Today at 1:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum