tunjuk ajar ye...

View previous topic View next topic Go down

tunjuk ajar ye...

Post by nur mujahidah on Mon Mar 09, 2009 6:45 pm

assalamualaikum...nak tanye macamana dengan mohon maaf...maaziratan tu maaf kan dalam bahasa arab... kalau asif tu maaf juga ke...
ada saya belajar maziratan marratan ukhro 2 adalah maaf sekali lagi jadi untuk asif macamana...minta tunjuk ajar takut salah dalam penggunaan harian...jazakallahu khairan jaza'


Last edited by nur mujahidah on Mon Mar 09, 2009 6:46 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : wrong type 4 jazakallah)

nur mujahidah
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 5
Age : 29
Lokasi : sintok kedah
Registration date : 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by zulismail on Thu Mar 26, 2009 12:31 pm

wslm wm wb..

umumnya maknanya lebih kurang sama.

penggunaan معذرة lebih kepada situasi macam nak mencelah seseorang sedang bercakap, juga macam excuse me

penggunaan آسف pula seperti maafkan saya, saya minta maaf, seperti terlambat, dsb.

tambahan, kalau anda lelaki guna آسف
kalau anda perempuan guna آسفة

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by AlBahr on Wed Dec 16, 2009 5:18 am

Saya pernah gunakan perkataan 'aasif ya' untuk menyatakan secara ringkas 'mohon maaf ya' tetapi saya adalah female.

Jadi adakah ianya sudah lari dari maksud perkataan itu?

Atau adakah ia suatu kesalahan yang melucukan kerana gender female bertukar male?

Terima kasih.

Wassalam.

AlBahr
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 13
Lokasi : Pantai Timur
Registration date : 2009-12-11

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by zulismail on Thu Dec 17, 2009 7:50 am

ia adalah kesalahan biasa bagi seseorang yang bukan penutur jati bahasa Arab. Ia sebenarnya bukanlah melucukan, tetapi sebaiknya berlatihlah untuk bertutur dengan yang lebih tepat.

umumnya orang Arab jarang sangat-sangat mentertawakan orang luar yang salah berbahasa Arab, apalagi kalau berhadapan.. orang kita je yang kuat ketawakan orang Smile

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by medonjijah on Sun Jan 31, 2010 12:56 am

ustaz.. kalau kita betol-betol mohon maaf. mcm mane tu ustaz.. contoh.. kita buat silap... memang nak mintak maaf sangat-sangat..

terima kasih..

medonjijah
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Registration date : 2010-01-30

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by zulismail on Sun Jan 31, 2010 10:39 pm

ia bergantung kepada situasi.

untuk semua keadaan, umumnya kita boleh tambah perkataan "jiddan"

- ana asif jiddan (lelaki)
- ana asifah jiddan (perempuan)

kalau dalam situasi yang perlukan lebih berhemah, ia memerlukan kemahiran berbahasa, antaranya:
- arju an ta`fu `anni
- samihni, arjuk

dll

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by medonjijah on Sat Feb 06, 2010 2:48 pm

tq ustaz

medonjijah
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Registration date : 2010-01-30

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by anna on Wed Apr 28, 2010 7:45 pm

assalamualaikum... ustaz macam mana nak ucap salam takziah pada kawan yang baru kematian neneknya? syukran. wassalam

anna
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Lokasi : Kuala Lumpur
Registration date : 2010-04-28

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by mardhiahjamail on Wed May 05, 2010 6:06 am

salam ustaz
apa itu jiddan

terbaca yg atas tu, ayat nya cam ni
ana asifah jiddan

ana asifah mean maafkan saya untukk gurl..
tambah jidan untuk minta maaf sgt2..

so, jiddan tu sangat2 ke?

mardhiahjamail
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Age : 26
Lokasi : Kedah
Registration date : 2010-05-05

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by zulismail on Thu May 27, 2010 11:58 pm

ucapan takziah kematian:

عظم الله أجركم

`Azzamallahu ajrakum


ya, jiddan boleh difahami sebagai 'sangat'

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by kingstone on Tue Feb 15, 2011 10:48 am

Doc netauto parts warehouse
Blackboards

kingstone
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2011-02-13

View user profile

Back to top Go down

Re: tunjuk ajar ye...

Post by Sponsored content Today at 3:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum