Apa makna ungkapan nie

View previous topic View next topic Go down

Apa makna ungkapan nie

Post by shahir_trd on Tue Feb 10, 2009 12:09 pm

قول الرسول صلى الله عليه وسلم :صنائع المعروف تقى مصارع السؤ

قول الشاعر: ومن لم يعانقه شوق الحياة # تبخر فى جوها واندثر


mintak tolong shabat2 disini yang pakar dlm uslub syair nie tolong terjemah sekejap...

shahir_trd
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2009-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by zulismail on Tue Mar 03, 2009 12:29 am

shahir_trd wrote:قول الرسول صلى الله عليه وسلم :صنائع المعروف تقى مصارع السؤ

قول الشاعر: ومن لم يعانقه شوق الحياة # تبخر فى جوها واندثر


mintak tolong shabat2 disini yang pakar dlm uslub syair nie tolong terjemah sekejap...

wallahu a'lam,
makna hadith tu: amalan kebaikan memelihara dari kesudahan yang tidak baik (atau mungkin maksudnya suu' al khatimah)
mungkin boleh ajukan soalan ni dalam ruangan soal jawab bersama ustaz shauqi

puisi arab tu pula:
sesiapa yang tidak memeluk (mengalami, menjiwai, dll) duri (keperitan dll) kehidupan,
maka dia akan tersejat (mcm jadi wap) dalam udara/keadaan kehidupan dan lenyap.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by shahir_trd on Wed Apr 01, 2009 11:28 am

terima kasih pada sahabat yang tolong menjawab

shahir_trd
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2009-02-10

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 01, 2009 11:04 pm

salam ya ustaz..
apa yang dimaksudkan menjiwai keperitan/kesulitan kehidupan..?

yang akan lenyap tu keperitan/kesulitan tu ye...?

jika kita ditimpa sesuatu musibah /keperitan...kita perlu menjiwainya bagaimana supaya ianya lenyap..?

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by zulismail on Fri Apr 03, 2009 3:41 pm

wslm wm wb..

mungkin maknanya begini,
kalau kita tidak berani menghadapi realiti kehidupan, tidak berani mengharungi cabaran, kita akan hanyut dan lenyap, musnah dan gagal...

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

owh...

Post by Qusyairy Chan on Sat Apr 04, 2009 12:57 am

fahimtu..barakallahu fiik..

fiik au alaik yg lebih sesuai ustaz...?
Question Question Question Question Question Question

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by zulismail on Sat Apr 04, 2009 11:40 am

boleh je dua2 tu
cuma penggunaan harian biasa kita dengar "fiik"

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by mustabsyirah on Fri May 01, 2009 8:03 pm

assalamualaikum..
maaf ustaz..saya cuma nak kepastian..makna syauq dekat situ bukan ke rindu?? kalau kalimah (syauk) bil "kaf" baru maknanya duri??? minta penjelasan..

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by zulismail on Sat May 02, 2009 11:34 am

wslm..

ye benar mustabsyirah..
ana terlepas pandang. di sini bukannya duri, tetapi kerinduan kepada kehidupan.

betul, shawq: rindu, cinta
shauk: duri

mungkin pada awal membaca puisi tu, makna duri lebih kene dari makna rindu dalam mind set saya,
so kalau begitu, maknanya menjadi lebih lunak dan menarik:

sesiapa yang tidak dipeluk oleh rasa rindu, kasih, seronok kepada kehidupan, maka dia akan hanyut dan hilang ditelan kehidupan itu sendiri.

Gambaran ini boleh ditafsirkan dengan pelbagai makna, saya berpandangan begini:

Sesiapa yang tidak ada semangat, rindu kepada kehidupan
Ia akan lenyap, terhapus dan tenggelam dalam kehidupan, umpama orang yang tidak hidup walaupun ia sebenarnya masih hidup.

p/s: kepada shahir_trd, maaf kerana silap memberi penerangan sebelum ini.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by mustabsyirah on Sat May 02, 2009 7:37 pm

emm...ungkapan tersebut merupakan satu falsafah kehidupan..sangat menarik untuk direnungkan...betul kata ustaz, maknanya amat luas..terpulang kepada individu cara menafsirkannya...bagi saya, kehidupan ini amat indah jika dinikmati dan dilalui sebaiknya..namun, bagi siapa yang buta melihat keindahannya, iaitu org yang memandang negatif terhadap kehidupan (selalu putus asa dalam hidup) maka dia tidak akan merasai nikmat kehidupan itu..jadi, moral ungkapan tersebut..hidup di dunia ini merupakan satu kembara untuk ke akhirat..siapa yang tidak mengambil peluang ini dengan sebaiknya, maka dia akan termasuk dalam kalangan orang yang rugi. WALLAHU'ALAM...

mustabsyirah
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 29
Registration date : 2009-04-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by Qusyairy Chan on Sun May 03, 2009 1:44 am

betul tu..setiap perkara yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya.. setiap kesulitan yang dihadapi pasti ada kemanisan dihujungnya.. setiap musibah yang menimpa..there's turn point to we check up what we done wrong..

sesiapa yang tidak dipeluk oleh rasa rindu, kasih, seronok kepada kehidupan; maka dia akan hanyut dan hilang ditelan kehidupan itu sendiri

so,what is de meaning of KEHIDUPAN..? kebahagiaan,keselesaan,cabaran,musibah,ujian,cinta,ta'aruf,benci.sayang.bosan and all those feels yang dirasai oleh manusia itulah yang dinamakan kehidupan.. kalau lah hidup tu sentiasa bahagia..sentiasa gembira..boleh rasa ke nikmat kehidupan..? Question Question Question

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Apa makna ungkapan nie

Post by Sponsored content Today at 3:59 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum