SEMAK SAMUN

View previous topic View next topic Go down

SEMAK SAMUN

Post by azri on Wed Dec 03, 2008 10:21 am

Assalamualaikum Ya Ustaz,

Sebelah rumah sahabat ini ada lot kosong penuh dengan semak, lalang. Lama sangat terbiar. Dia nak bersihkan kawasan tu dan tanam rumput , pokok sgb nya seperti taman. Step pertama kena cari kontak tuan tanah di pejabat tanah. katakan lah dapat, takut pulak . Kalau tuan tanah tu bertanggungjawab takkan dibiarkan kan tanah nya terbiar . So kemungkinan nya
1.Tuan tanah tu marah , salah anggap menganggu nya. Gaduh pulak jadinya... tanah terbiar
2.Tuan tanah kata jangan..nanti dia bersihkan sendiri....tapi entahkan setahun pun belum tentu lagi dia buat.

Dia tak kisah buat sendiri. Boleh tak dia teruskan niat bersihkan tanah tu tanpa izin tuan tanah.

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: SEMAK SAMUN

Post by shauqi on Fri Dec 05, 2008 8:06 am

salam...

boleh bersihkan semak-samun untuk mencegah kemudharatan yg akan berlaku ekoran semak tersebut seperti bahaya binatang berbisa, penyakit etc. Namun kalau nak tanam sesuatu pada tanah tersebut, hendaklah minta izin terlebih dahulu.

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum