Jariah Ilmu

View previous topic View next topic Go down

Jariah Ilmu

Post by azri on Wed Nov 26, 2008 10:15 am

Assalamualaikum. Sobahul khair ya Ustaz,

Tolong jelaskan ilmu camna yang di kira jariah .....ilmu agama aje ke ?
dan disampaikan kepada siapa ...yg islam aje ke?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Jariah Ilmu

Post by shauqi on Wed Nov 26, 2008 4:10 pm

waalaikumsalam....

ilmu yg kita sampaikan pada org lain, dan ia manfaatkan serta mengamalkannya. ilmu yg mendapat keredhaan Allah dan yg membawa diri ke arah mendekatkan diri pada Nya.

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Jariah Ilmu

Post by azri on Wed Nov 26, 2008 8:14 pm

Ya ustaz, tolong jelaskan sikit lagi.
1. Kata kan lah saya ni tahu sikit pasal mathematik. saya ajak anak buah saya, dia faham lebih sikit dan menafaatnya , dapat lah A dlm pereksa akhir tahun. Ini kira jariah ke ?
2. Anak jiran bukan islam , saya ajak juge. pandai sikit pereksa . jariah jua ke ?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Jariah Ilmu

Post by shauqi on Thu Nov 27, 2008 9:22 am

Salam....

Ada manfaat yg berterusan utk Islam tak? Kalau ada manfaat yg berterusan, baru dikira jariah. Contohnya bila anta ajar student tu matematik, dia pandai dan dia gunakan matematik tu untuk perkemaskan ilmu faraid... dan ia dapat digunakan oleh orang lain pula untuk menyelesaikan masalah harta pusaka etc.. barulah dikira ada manfaat yg berterusan untuk Islam.

Kalau setakat ajar dan dia pandai matematik dan dapat score A... anta dapat pahala sebab mengajar kebaikan aje tapi bukannya jariah.

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Jariah Ilmu

Post by Sponsored content Today at 10:10 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum