Pelaburan di ASB/ASN

View previous topic View next topic Go down

Pelaburan di ASB/ASN

Post by azri on Tue Nov 25, 2008 8:06 pm

Lailatul Saidah Ya ustaz

Ana dengar fatwa ASB halal/harus. Tapi ada juga ana dengar ustaz2 mempertikaikan fatwa ini. mana satu betul ?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by shauqi on Wed Nov 26, 2008 4:08 pm

Salam...

Majlis fatwa daH PUTUSKAN, SO BOLEH IKUT DAN TERIMA. cUMA KALAU MASIH RASA RAGU2... TAK YAH TERLIBAT... BANYAK LAGI PELABURAN LAIN YG ADA. WALLAHU'ALAM

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by minew7 on Mon Jan 19, 2009 1:03 pm

Salam..

Bukan nak membantah kata ustaz shauqi, tetapi tak salah juga kalau kita lihat dari perspektif lain..

minew7
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 15
Registration date : 2009-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by shauqi on Mon Jan 19, 2009 1:19 pm

salam....

saya sendiri tidak terlibat dengan ASN/ASB sebab bagi saya ia meragukan kerana pelaburannya yang banyak dalam bank konvensional yg terlibat dengan riba. Namun, apabila Majlis fatwa telah putuskan bahawa ia Harus, maka majlis fatwa bertanggung jawab di atas fatwa tersebut. Jadi bagi sesiapa yang nak berpegang kepada fatwa tersebut, tidak menjadi apa-apa masalah dan bagi sesiapa yang masih ragu-ragu kerana melihat kepada pelaburannya, maka hindarkan diri daripada terlibat. Sebab banyak lagi amanah saham lain yang boleh diceburi yang tidak ada keraguan dari sudut halalnya. wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by minew7 on Mon Jan 19, 2009 4:00 pm

salam..

Saya nak bertanya, kalau begitu, sesiapa (orang awam) yang mengikut fatwa yg dikeluarkan tidak akan menanggung dosa?

Saya teringat cerita daripada sebuah blog.. Dia mengatakan di US (tak ingat part mana), dihalalkan makan ayam yang tidak disembelih, kerana ustaz di sana mengatakan atas alasan darurat.

"Orang Indo di sini, yang Islam, makan daging tak sembelih. Tak pernah aku jumpa yang makan daging halal. (Even Ustaz Indo yang selalu kasi khutbah Sembahyang Raya di Kedutaan Malaysia di New York pun makan ayam kat KFC gitu waktu aku di rumah Hadi, saudaranya kawan satu apartment Hadi. Kadang aku fikir, diaorang ni lain Mazhab ke? Senang sangat iktiraf dharurat gitu)" Dalam perenggan ke-10.

minew7
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 15
Registration date : 2009-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by shauqi on Tue Jan 20, 2009 9:38 am

salam....

Saya nak bertanya, kalau begitu, sesiapa (orang awam) yang mengikut fatwa yg dikeluarkan tidak akan menanggung dosa?
= Ya tidak berdosa... apatah lagi perbincangan majlis fatwa melibatkan ramai mufti yang berkelayakan dari sudut hukum syarak... lalu mereka mengambil satu sudut pandangan dari sudut maslahah. Walaupun saya dimaklumkan bahawa bukan kesemua mufti yang bersetuju dengan keputusan yang dicapai, namun majoriti menerimanya. Justeru, sebagai orang awam kita boleh menerima fatwa tersebut. Akan tetapi bagi yg masih ragu dengan pelaburan (fatwa tidak menghalalkan pelaburan) ... maka carilah alternatif lain atau amanah saham yang lain.

Saya teringat cerita daripada sebuah blog.. Dia mengatakan di US (tak ingat part mana), dihalalkan makan ayam yang tidak disembelih, kerana ustaz di sana mengatakan atas alasan darurat.
= Ini bukan fatwa... ini adalah pandangan individu yang boleh ditolak kerana pandangan ini menjadikan darurat sebagai alasan sedangkan sudahkah sampai ke tahap darurat untuk makan ayam yg tak disembelih? maknanya kalau tak makan ayam tu, kita boleh mati kebuluran ke? Jadi tak boleh samakan pandangan ini dengan fatwa.

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by minew7 on Tue Jan 20, 2009 9:51 am

Alhamdulillah, terima kasih kerana penerangan yang jelas (:

minew7
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 15
Registration date : 2009-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Pelaburan di ASB/ASN

Post by Sponsored content Today at 1:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum