Kencing Tak Tuss

View previous topic View next topic Go down

Kencing Tak Tuss

Post by azri on Fri Nov 07, 2008 12:09 pm

Khaifa ha luka Ustaz,

Kencing tak tuss adalah satu masaalah pada ramai orang. Masaalah nya ialah setelah selesai buang air kecil, masih terdapat air kencing masih terkeluar .Biasanya sikit sangat satu dua titik mungkin. Sedikit titisan air keluar selepas seluar dah dipakai semula. Kemungkinan otot yang mengawal valve kencing tak kuat dan ini tak mustahil berlaku pada yang kuat dan remaja. Untuk pasti kan betul betul tak ada, biasa nya kena duduk lama sikit dlm tandas. Sudah tentu ini membuang masa dan air. Masaalah lebih besar di tempat kerja. Kalu ikut cara biasa, seluar dlm yang kena titisan air kencing ini kena di basuh. Tak kan nak pakai seluar dalam basah masa kerja. Kalau nak tukar kain , tak ada orang keluar masuk tandas di office pakai kain....mamat ni mesti ada problem...memalukan. Tapi kalau tak cuci , takut solat tak sah. Ada hadis kata sipolan disiksa dlm kubur sebab tak cuci kencing.

Saya nak beri pendapat saya ni kepada hamba Allah yang ada masaalah ni:-Islam tak menyusahkan. Kita dah berusaha untuk cuci najis tetapi tak dapat nak 100% sempurna sebab alat kemaluan kurang sempurna..nak buat macammana. Allah maha pemaaf .Masalah titisan kencing ni di maafkan nya. Apa fatwa ustaz?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Sun Nov 16, 2008 8:19 pm

assalamualaikum...

alhamdulillah ana bikhair...

bagi orang yg menghadapi masalah kencing tak lawas atau istihadhah dan seumpamanya.... ada kaedah yang ditetapkan dalam hukum syarak untuk ia lakukan sebelum solat:-
1. setelah masuk waktu solat.... bersihkan kemaluan dan balut atau ikat dengan kain / pakai seluar dalam yg bersih.
2. Ambil wuduk
3. tunaikan solat
4. kalau semasa tunaikan solat itu air kencing masih menitis...maka dimaafkan... maknanya solat itu sah dan tak perlu diulang.
5. Mesti melakukan perkara 1-3 di atas pada setiap kali masuk waktu solat.

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Mon Nov 17, 2008 1:49 pm

syukran. ana as-al fakod ( betul ke arab ana ni ?)

katakan lah sipolan ni dah cuci kemaluan , pakai spender bersih , ambil wuduk , pergi masjid tapi belum sembahyang tengah tunggu imam dah terkeluar sikit , kena ulang 1-3 ke ?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Tue Nov 18, 2008 12:35 am

salam...

tak perlu ulang

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Tue Nov 18, 2008 11:46 am

saba-ul- khair ustaz

sipolan ni pulak lepas dah cuci, pakai seluar, dia terasa macam ada terkeluar sikit. (kalau banyak mesti lah seluar nya basah) . dia kena buka balik seluar dan lihat ada air di anu nya tu untuk pastikan atau buat buat tak tau aje.

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Tue Nov 18, 2008 12:22 pm

salam....

dah nak jadi was-was pulak... so jangan layan sangat. selepas dia buat step 1-2... boleh terus tunaikan solat.

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Tue Nov 18, 2008 12:46 pm

Ustaz,
Sipolan ni , kalau masuk tandas/bilik ayak paling cepat setengah jam baru keluar. menyusahkan orang lain je tunggu dia kelaur.
katanya, lepas cuci , hujung lubang anu nya masih basah walaupun dah lap ..ada sikit sangat . dah berdehem ke apa ke masih macam tu. dia boleh bertahan tak kencing lagi tapi air masih ada di hujung anu nya. kalau dia teran lagi, keluar balik lah kencing banyak...jadi ia berulang ulang.

macamna ni ustaz nak capai taraf cuci yang betul...tak kan nak duduk dlm tandas lama lama ...boleh ke lepas dia buang air, bertahan/stop, cuci dan terus keluar .. jangan chek lagi anu nya tu masih ada air ?

مَاذَا تَرَى

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Wed Nov 26, 2008 8:20 pm

Ya Ustaz . Tolong reply .

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Thu Nov 27, 2008 9:17 am

Salam....

Buat aje macam step yg ana telah jelaskan sebelum ini. Tak perlu was-was lagi.

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Fri Nov 28, 2008 5:50 pm

Salam Ya Ustaz.

Ana faham step yang ustaz bagitau atas. Tapi masaalah nya kat step 1 dia dah tersangkut. Masa masuk waktu time tu lah nak ke tandas. Bila masuk tandas 1 jam pun tak selesai. Soalan nya, kalu orang macam ni macam mana kira kemaluan nya dah cuci betul ....kalau ikut fahaman sekarang dia kena pastikan tak ada kencing masih keluar sebelum dia bungkus kemaluan nya.....i.e. 1 jam baru habis ? betuk ke ?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by zulismail on Fri Nov 28, 2008 7:47 pm

ni kene check doktor ni... Very Happy

ramai juga yang menghadapi masalah ni rasanya.
ada seseorang beritahu saya, hampir semua orang (lelaki) camtu. .

zaman sekolah dulu, ada kawan tu lepas buang air, dia akan berlari dalam bilik sambil pakai kain basahan. Lepas tu baru dia yakin dah tak tus...

rasanya kaedah macam ni tidak pernah diajar Nabi saw. Agama tidak menyusahkan.

jangan layan sangat perkara ni, ikut saje panduan ust shauqi tadi. Saya juga pernah jumpa panduan tu dalam kitab fekah.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Mon Dec 01, 2008 10:57 am

Ya ustaz. Sahabat ni dah check dgn doktor. Doktor kata tak ada masaalah.

Ana afham ustaz shauqi punya jawapan. Tapi jawapan itu sesuai untuk mereka yang ada masaalah incontinence ..macam org tua...kalu batuk sikit , terkencing.

Masaalah kawan kita ni kencing tak tuss. Iaini, anu nya tak kering betul lepas kencing. Maaf ustaz kalu bahasa kurang sopan.

Saya rasa persoaalan nya sekarang macam mana sebenar nya cara istinjak lepas kencing. Biasanya kita cucur sikit air kat hujung kemaluan kita dan lepas tu pakai balik seluar. Habis. Tapi kawan kita ni cuci , lap dan lihat tak ada air kat lubang anu nya tu. Katanya macammana nak pasti cara saya kata tadi suci. Lihat kemaluan tu kan makruh tapi suci tu wajib.

Soalnya sekarang apa sebenarnya cara betul istinjak.

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Mon Dec 01, 2008 2:20 pm

Salam....

Masalah kencing tak lawas atau tak tuss ini bukan masalah orang tua sahaja... ia boleh terkena pada sesiapa sahaja. Oleh itu, sebagaimana yang telah disebut sebelum ini, cara untuk menyucikannya ketika nak menunaikan solat ialah: 1- setelah masuk waktu solat, masuk bilik air dan cuci, 2- setelah itu balut atau apa sahaja yg membawa maksud balut, 3- ambil wuduk, 4- tunaikan solat. Kalau air kencing tetap keluar juga atau kemaluannya tetap basah walau dicuci dan sebagainya, tidak menjadi apa2 masalah, bahkan ia dimaafkan oleh hukum syarak, dan solat itu sah.

Cuma kadang2 perasaan aje yg menganggap masih dok basah tempat itu. Sebab tu dalam sebuah hadis nabi menyuruh untuk memercikkan air ke tempat itu selepas berwuduk supaya apabila nampak basah, dia menyedari bahawa air yg dipercikkannya tadi itu yg menyebabkannya basah.

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by zulismail on Mon Dec 01, 2008 5:59 pm

Tambahan... harap dapat membantu:

Ada satu 'trick' untuk melawaskan buang air.
Mungkin penerangan ini agak tidak manis dibaca, tapi untuk dikongsi bersama, mungkin patut dibincangkan..

Kemungkinan sahabat tu tidak buat 'trick' atau teknik ini, menyebabkan tidak tos tos kencingnya..

ada satu punat/urat/otot yang kalau ditekan atau diurut selepas buang air, ia sangat membantu mengosongkan pundi kencing.

ia terletak betul2 di bawah kelangkang, di bahagian antara anggota sulit dan dubur.

maaf bahasa tidak baik.

shauqi wrote:
Cuma kadang2 perasaan aje yg menganggap masih dok basah tempat itu. Sebab tu dalam sebuah hadis nabi menyuruh untuk memercikkan air ke tempat itu selepas berwuduk supaya apabila nampak basah, dia menyedari bahawa air yg dipercikkannya tadi itu yg menyebabkannya basah.

saya bincang dengan ust shauqi tentang maksud hadith ni, katanya hadith ini sebenarnya bermaksud supaya kita meninggalkan was-was, bila selesai membuang air, disuruh renjis sedikit air ke arah pakaian yang menutup kemaluan. supaya bila ternampak macam ada air, kita akan anggap ia air yang direnjis tadi, dan bukannya air kencing.

p/s: tentang melihat kemaluan, ada dalil yang kuat mengatakan makruh? Wallahu a`lam. Setahu saya ada pendapat mengatakan tidak. Mungkin ust shauqi boleh respon.

walau bagaimanapun, dalam masalah sahabat tadi, adakah menjaga makruh menjadi keutamaan (kalau dia berpegang kepada pendapat makruh), atau mempastikan was-wasnya hilang?

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Wed Dec 03, 2008 12:16 pm

zulismail wrote:Tambahan... harap dapat membantu:

ada satu punat/urat/otot yang kalau ditekan atau diurut selepas buang air, ia sangat membantu mengosongkan pundi kencing.


Ustaz ..macam predator 5 je . tekan punat lagi satu keluar gunting..kah kah . lawak siskit sikit bleh le. Saya check kelengkang saya, tak rasa ape-ape ..lemak banyak sangat kot. Nanti kawan kite ni check di punya. Orang pompuan ada punat ni juga ke?

Pasal renjis tu ..macam orang putih kata ..cheating je.. tapi itu yang nabi suruh dan kita boleh ambil kaedah ni kalau membantu.

Betul ke apa yang saya faham ni ustaz ?... lepas kencing , cuci dan terus "balut" ...jangan tengok kemaluan tu. ambil wuduk dan solat

ilallikok.

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by zulismail on Wed Dec 03, 2008 10:25 pm

Hmmm.. rasanya ustaz shauqi dah tak sempat nak balas.


azri wrote:
Betul ke apa yang saya faham ni ustaz ?... lepas kencing , cuci dan terus "balut" ...jangan tengok kemaluan tu. ambil wuduk dan solat

ilallikok.

Balas bagi pihak dia, yes. Sedia dimaklumi, kene la bawak "balut" spare untuk solat fardhu yang lain pula, melainkan dah tak was2 lagi.

Tentang punat yang tak jumpa tu, kepada yang nak tau lagi lanjut, kene pm la (hantar private message) untuk bincang lagi detail. Sini public sangat. Embarassed

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by minew7 on Fri Jan 16, 2009 11:34 pm

Pernah dengar orang kata, urut pangkal hingga ke hujung 3 kali.. Insya'Allah baki dlm barrel tu dah takde.

Tetapi kekadang ada gak..

Saya pakai 'balut' yang jual 3 packet dlm 1 kotak tu boleh kan? Dah basuh.. tapi reuse boleh kan? Asalkan basuh setiap kali..

Saya pernah tanya doktor, nape benda mcm ni jadi? Dia kata banyak sebab:

1) Sebab kurang minum air kosong
2) Sebab cuaca; badan pun susah serap air dlm badan
3) Sebab dulu-dulu, meriam selalu disalah guna.
4) Batu karang

Dia kata, makan ubat yang dia bagi. (saya makan ubat homeopathy)
Selalukan minum air limau barli.
Saya pernah gak pergi kedai ubat herba chinese, minta ubat kencing tak lawas. Tak sampai $10.00.

minew7
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 15
Registration date : 2009-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Sun Jan 18, 2009 10:28 am

sekarang ni dah ok ke minew7?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by minew7 on Mon Jan 19, 2009 4:30 pm

Salam..

Ada beza dan makin kurang, Alhamdulillah. =)
Tapi saya pakai juga 'balut', risau time solat. At least boleh elak rasa was-was.

Tapi saya makan ubat herba dalam bentuk pil tu sehari dua je. (3 kali sehari, sekali makan 6 biji. Rasa macam koko) Risau, sebab boleh ke? Sebab zaman sahabat dahulu, diorang ubati penyakit dengan madu + baca al-Quran je..

Saya makan ubat homepathy je skang. Kekadang kalau ada madu kat rumah, saya buat air madu + limau kasturi. Selain itu, saya kekadang cuba amalkan Ayatul Ash-Syifa..

Sehubungan dengan ini pernah berlaku suatu kisah, di mana seorang Sahabat Nabi mengalami sejenis penyakit yang sudah puas diubati dengan berbagai cara perubatan, tetapi tidak juga sembuh. Pada suatu hari pesakit itu telah diziarahi oleh seorang temannya. Pesakit tersebut mengadu halnya yang telah puas berikhtiar tetapi masih belum disembuhkan Allah. Teman tersebut bertanya sama ada dia telah membaca " Ayat Ash-Syifa' " . Pesakit itu mengatakan belum, lalu teman tadi pun membaca " Ayat Ash-Syifa' " yang akhirnya dengan izin Allah s.w.t. ia pun sembuh.
source

Tapi sekarang dah macam malas nak baca, ntah nape saya ni makin liat nak baca.. :(

Jadi saya amalkan baca Doa menjauhi kemudaratan drpd Darul Syifa selepas solat, sebab dia simple. (Yang sikit & simple tu, yang boleh dengar mp3)

Dengar cerita, kalau baca doa ini sebelum makan kat gerai-gerai, boleh elak kena racun / santau kalau ada orang dengki / terpaksa letak pasal nak elak santau makan diri.

Boleh juga baca Doa Penawar Segala Penyakit. (InsyaAllah)

Semoga yang mencari dapat petunjuk. Amin.

minew7
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 15
Registration date : 2009-01-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by azri on Wed Jan 28, 2009 10:48 pm

Salam Ya Ustaz,

selepas buang air, balut , ambil wuduk ...

1. jalan ke masid/surau. tengah jalan terkencing lagi. kena ulang cuci balik ke ustaz ?

2. Solat sunat dulu. tengah solat, terkencing . Kena cuci dulu semula sebelum solat fardhu ?

3. Solat Jamak zohor asar. Tengah solat zohor, terkencing. kena cuci dulu ke sebelum solat asar ?

4. Tunggu imam lambat sampai. terkencing masa tunggu. kena cuci dulu balik ke ustaz ?

azri
Banyak Dah Join
Banyak Dah Join

Number of posts : 70
Lokasi : Selangor
Registration date : 2008-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by shauqi on Thu Feb 05, 2009 10:57 am

salam...

tak payah cuci balik. wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com

shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by noeyedeer on Tue Sep 27, 2011 12:42 pm

salam sume...thks for sharing...nak tanya....masalah kencing tak tuss tp semasa melakukan tawaf haji/umrah...sedangkan masa ihram haji/umrah tak boleh pakai spender...tlg kongsi....tq

noeyedeer
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Registration date : 2011-09-27

View user profile

Back to top Go down

Re: Kencing Tak Tuss

Post by Sponsored content Today at 3:57 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum