nak tahu makna nama....

View previous topic View next topic Go down

nak tahu makna nama....

Post by fareez on Wed Oct 22, 2008 1:59 pm

assalammualaikum...

kepada ustaz2 sekalian,

nama sy mohd fareez... sy nk tahu cmne nama sy ditulis dlm bhs arab dan maknanya skali...

sy confius nk tulis nama sy... confused

محمد فاريز
nk tulis cmni k?

atau

محمد فريز je?

dan makna mungkin berbeza.. pe maknanya?

harap ustaz2 dpt mmbantu...

fareez
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 7
Registration date: 2008-10-22

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Wed Oct 22, 2008 5:44 pm

Wslm wm wb..

Nama anda setakat yang mampu saya huraikan, mungkin boleh diandaikan begini:

فريز

Maknanya: strawberi

فارس

Maknanya: pahlawan, perwira

Terserah kepada anda, yang mana hendak dipilih Smile

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by fareez on Wed Oct 22, 2008 6:27 pm

syukran jazilan...

sudah tentu sy memilih pahlawan, perwira...hehe..

selama ni sy gunakan ejaan فريز

strawberi rupanya mksud tu...huhu... Laughing

tp nk sy nk tahu, knp gunakan س xgunakan ز ?

kalo فارز atau فرز

pe maksudnye lak?

maaf kerana byk bertanya...

Embarassed

fareez
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 7
Registration date: 2008-10-22

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Fri Oct 24, 2008 10:21 am

فارز setakat ni saya tidak tahu maknanya, mungkin takde
kalau فارزة bermaksud koma, bukan koma icu, tapi koma dalam penulisan (,)

فرز (faraza) adalah kata kerja, yang bermaksud memisahkan, menyusun, mengkategorikan dsb..

boleh dalam kamus bawah فرز untuk lihat pelbagai makna yang ada

manakala فرس (farasa) adalah asal bagi perkataan faris,
dalam pecahan2 maknanya ada unsur makna seperti kepahlawanan, kuda, pahlawan berkuda, dan sebagainya

sebenarnya kalau kita rujuk kamus arab yang lama, mungkin ada pelbagai makna lagi. contoh kamus: lisanul Arab

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by fareez on Fri Oct 24, 2008 11:26 am

syukran ya ustaz...

sudah faham la saya.... Very Happy

fareez
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 7
Registration date: 2008-10-22

View user profile

Back to top Go down

salam...

Post by nur mujahidah on Sat Nov 22, 2008 4:23 pm

ana pun nak tahu nama ana dalam bahasa arab...ismi nur azila...bleh tak ustaz or ustazah beritahu?

nur mujahidah
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 5
Age: 27
Lokasi: sintok kedah
Registration date: 2008-11-22

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Tue Nov 25, 2008 6:40 pm

nur mujahidah wrote:ana pun nak tahu nama ana dalam bahasa arab...ismi nur azila...bleh tak ustaz or ustazah beritahu?

sebenarnya, menafsirkan atau menakwilkan nama orang melayu ini di antara perkara yang sukar untuk dibuat...

sebagai contoh nama enti, ada pelbagai andaian dari segi asalnya..
ia boleh diandaikan berasal dari salah satu kata dasar berikut:

عذل
عزل
عظل
ازل
اظل
اذل



dukacita, saya tidak dapat menemukan makna yang baik bagi nama enti
dua perkataan yang pertama tu, ada makna yang tidak berapa sedap
yang lain2 tu tidak ada makna, kalau ada mungkin azal, yang bermaksud abadi.

...mungkin sebab tu saya lambat respon

tetapi jangan bimbang, mungkin ustaz atau ustazah lain ada takwilan yang lain

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Wed Nov 26, 2008 10:28 am

Baru ni saya berbincang dengan seorang kawan Arab, dia cadangkan nama azilah ini mungkin boleh dikaitkan dengan `asilah, yang mana maknanya adalah manis, seperti madu atau bersifat manis madu.

Tetapi saya rasa yang tepatnya ialah `usaylah, bukan `asilah.

عسيلة

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zuma on Thu Nov 27, 2008 3:47 am

mm assalamualaikum,,,,
mm ustaz bleh saya tahu maksud nama baizura,,

zuma
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2008-11-27

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Thu Nov 27, 2008 7:30 am

wslm...
nama baizura lebih sukar untuk saya takwilkan...
kadang2 terpaksa untuk tengok buku2 nama kalau2 ada maknanya. dari situ baru dapat dikaji lebih mendalam dengan mencari kata dasarnya dalam bahasa Arab.

wallahu`alam, maaf baizura tidak dapat saya trace asalnya. Rasanya bukan asal nama Arab, kalau ada sekalipun kemungkinan ada faktor sosial dan sejarahnya.

sekadar yang dapat di "link" kan ialah perkataan: bazrah atau bizrah, yang bermaksud benih.

بَذْرَة
بِزْرَة

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zuma on Fri Nov 28, 2008 7:27 am

owh macam 2 ke,,,da ustaz kta kte kna refer kta dsr ny kn,,bagi ustaz la,ustaz rasa kta dsr ny apa hehe,,sory la ustz sbb bnyk tny,,

zuma
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2008-11-27

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Fri Nov 28, 2008 10:00 am

ada banyak kemungkinan, antaranya (tapi tak semua wujud):

بذر
بزر
بظر
بيذر
بيزر
بيظر


first 3 tu thulathi
last 3 tu ruba`i, sesetengah perkataan arab kata dasarnya 4, tapi tak banyak

nak sedap, cuba cari dalam kamus lama, macam lisan al-Arab, Taj al-Arus dsb.
Boleh juga guna kamus moden macam al-wasit, al-asasi, atau al-munjid

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by mama ann on Sat Mar 14, 2009 8:42 pm

salam. kaifa haluk .

saya nak tau nama saya gak le.

zarihan pe maknanya

mama ann
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 3
Lokasi: sungai buloh
Registration date: 2009-03-13

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Thu Mar 26, 2009 12:42 pm

wslm..

maaf, agak susah nak trace nama anda.
banyak kemungkinan huruf

za - ز atau ذ atau ظ
han - هـ atau ح

tidak terlintas di fikiran saya apa maknanya.
tadipun secara rambang saya check kamus, takde satupun yang mengena, atau ada maknanya

yang jumpa zurah: sejenis serangga "Cantharis"

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by salam on Mon Mar 30, 2009 10:05 pm

salam....
saya baru je kat cnie...
actually saya nak tahu apa
maksud nama jefri, izwani, dan mohd
n macam mana nak tulisnya dalam bahasa arab...
dan apa maknanya...
harap2 dapat membantu..


Last edited by salam on Fri Oct 01, 2010 6:42 pm; edited 1 time in total

salam
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2009-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Wed Apr 01, 2009 9:00 pm

salam wrote:salam....
saya baru je kat cnie...
actually saya nak tahu apa
maksud nama jefri, izwani, mohd, dan wahurul...
n macam mana nak tulisnya dalam bahasa arab...
dan apa maknanya...
harap2 dapat membantu..

wslm wm wb...
minta maaf, nama2 ni susah nak di'takwil'kan, kene kaji kamus satu persatu kemungkinan yang padan. (sibuk sgt skrang, tak sempat). kalau nama ini diambil dari buku, mungkin lagi senang nak trace dalam bahasa Arabnya.

cuma mohd saje yang dapat saya berikan maknanya.

محمد


bermaksud yang terpuji

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 01, 2009 10:24 pm

salam..baru2 ni saya ada menegur seorang sahabat.. farhan ismuhu..
wa hua yastakhdimu "farohanun" sbg nama glamour la gitu... ana cakap kat dia.."farohaaliffathatain"lebih sesuai dengan makna kegembiraan atau.."farohaalifnun" dan kalau "farohanun" ada kaitan dengan "ar-rahnu(gadaian)" betul ke ustadz...?

kalau nama ana pula..Qusyairy Chan..he2..saje je tu..kalau x silap Qusyairy tu nama ana ambik sempena kelas sastera arab bandingan...nama penyair muda kalau tak silap.

nama betul ana siti rahayu . kalau siti tak silap ana adalah singkatan bagi "saiyidati.." dan raha "rohaalif" bermaksud berpusing dan berbelit2..he2..betul la tu..
rahawiyyah = alat pengangkat @kren
setakat ni tak pernah jumpa lagi maksud perkataan ayu kecuali "ayyu"/'ayyi" = yang mana satu

tapi kalau guna "rokhoalif" bermaksud menjadi makmur.. cheers


Last edited by Qusyairy Chan on Wed Apr 01, 2009 10:37 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : no reason for dis season)

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Sat Apr 04, 2009 10:45 am

tentang nama enti tu, kaji la sendiri ye, cari yang paling sedap dan baik maknanya.

Nama farhan memang sepatutnya dieja: فرحان bunyi farhan.
boleh juga فرح bunyi farih, (atau farihan.. kira bole la)
lain dari tu, takde makna rasanya.

kalau فرحن ni bunyinya farihna, bermaksud: mereka perempuan2 semua tu gembira

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by Qusyairy Chan on Sat Apr 04, 2009 11:02 am

owh..begitu...he2 nnt sy gtau kat empunya nama..he2

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by salam on Sun Apr 19, 2009 1:55 pm

apa yang saya tahu..
mohd tu maknanya lain...
tp kalau muhammad betul la yang terpuji..
coz yang saya tahu la ramai
uztaz2 terkejut bila tahu
ada yang menggunakan mohd nie..
mohd bermaksud the dog with big mouth..
dari council arab...
so kalau salah saya x tahu la..
ag pun ramai uztaz2 bertanya
kenapa gnakan mohd? dan kenapa
bukan muhammad..

salam
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2009-03-30

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by Qusyairy Chan on Mon Apr 20, 2009 8:58 pm

salam ya akhi salam.. mungkin ada benarnya dengan info akhi..tapi ana cuma mengandaikan kebarangkalian2 yang mungkin mengapa mohd dan bukan muhammad..
1)orang2 dahulu kala..tak tahu merumikan perkataan mim-ha-mim-dal tersebut.
2)mgkn mereka juga x tau yang maksud Mohd itu seperti yang akhi sebutkan sebelum..
3)mungkin kerana nak meringkaskan ejaan terus jadi maksud yang sedemikian tanpa pengetahuan mereka.

dan mungkin terdapat kebarangkalian2 yang mungkin untuk menjawab persoalan akhi tersebut..
jadi.ana sarankan..enta..buat satu kertas kerja..kaji makna muhammad/mohd yang sebenarnya dan dijadikan satu akta kepada jabatan pendaftaran negara supaya menukar nama mohd tersebut kepada muhammad.mungkin ramai lelaki2 diluar sana tu, tak mahu maksudnama mereka a dog with a big mouth right..?
tapi..adakah MOHD yang enta maksudkan itu cara sebutan atau pronounciation nya mod atau muhammad..? jika bunyi sebutannya tetap muhammad,mohammad.mohamed dan sebagainya..pada pendapat ana,ia tak salah..

sekadar memberi pendapat..mana yang salah tolong perbetulkan.. Basketball

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Tue Apr 21, 2009 1:36 am

respon:
setakat search di internet, sites yang menawarkan translation dari Latin ke English, takde yang menyebutkan seperti itu.

cuma dalam soal jawab di answer.yahoo, memang ada sebut:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070511012743AA9FmvJ

tetapi setakat mana kebenarannya, wallahu a'lam.

Apapun, kemungkinan agenda barat itu untuk memburukkan Islam dan nabi kita ada, sukar dinafikan

tetapi kadang2 tidak dapat dielak masalah bahasa seperti ini, ada perkataan yang baik dalam bahasa Arab, bermaksud jelek dalam bahasa lain, hanya kerana sebutan bunyinya sahaja. pernah bersembang dengan orang chechenya, ada kalimah yang baik dalam bahasa arab, dalam bahasa mereka ada makna yang tidak baik.

contoh dalam BM:
صلاة، صلاح hampir sama dengan sebutan bahasa kita "salah"
جنبا إلى جنب (bermaksud sehaluan, bergandingan) dalam bahasa kita bunyinya "jamban"

sebagai solution: gunakan mcam nama saya - muhd Smile

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by halim b haji hasli on Tue Jun 23, 2009 10:29 pm

assalammualaikum...

maaf yer..
ustaz..

blh tak ajar saya satu psatu tentang tulisan jawi..
dan rumikan huruf ny..


syukran..

halim b haji hasli
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Registration date: 2009-06-23

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by mastura on Wed Jun 24, 2009 8:48 am

salam..

ustaz, nama saya normastura.. adakah maknanye cahaya pelindung? ermm..

saje nak taw maksud Very Happy

mastura
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2009-06-24

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Mon Jun 29, 2009 10:33 pm

halim b haji hasli wrote:assalammualaikum...

maaf yer..
ustaz..

blh tak ajar saya satu psatu tentang tulisan jawi..
dan rumikan huruf ny..


syukran..

saudara halim,
maaf saya takut tak sempat untuk lakarkan di sini (agak sibuk sekarang)
saya rasa dalam buku qirati atau iqra ada maklumat yang cukup

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Mon Jun 29, 2009 10:35 pm

mastura wrote:salam..

ustaz, nama saya normastura.. adakah maknanye cahaya pelindung? ermm..

saje nak taw maksud Very Happy

nuur: cahaya
mastur: seorang (lelaki) yang terlindung atau dilindungi, ditutupi (keaibannya dsb)
masturah: seorang (perempuan) yang terlindung atau dilindungi, ditutupi (keaibannya dsb)

so.. kene takwillah nama enti bagi sedap, mcm: cahaya seorang perempuan yang terpelihara, dll

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

makna nama

Post by putri09 on Mon Aug 24, 2009 9:12 am

Assalamualaikum ustaz,

Boleh tolong berikan makna nama saya : siti fazallina dalam bahasa arab?
Terima Kasih.

putri09
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Registration date: 2009-08-24

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by Qusyairy Chan on Tue Sep 01, 2009 10:07 am

salam..saudara halim boleh emel kan ke saya e-mel address.. nnt saya attachkan daftar ejaan jawi-rumi dewan bahasa

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts: 163
Age: 29
Lokasi: between heaven
Registration date: 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Nama anak

Post by nidafaizal on Thu Nov 05, 2009 10:41 am

Assalamualaikum..

saya nk tanya untuk makna nama " Muhammad Aqil Raziq "..

minta ustaz or ustazah tolong berikan maknanye..

nidafaizal
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Registration date: 2009-11-05

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Wed Nov 11, 2009 2:14 pm

wslm wm wb.
nama enta umumnya begini:
Muhammad: yang terpuji
Aqil عاقل yang berakal, bijak
Raziq رازق yang memberikan rezeki

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by wani nene on Sat Mar 27, 2010 7:23 pm

salam kalau zawani?x jumpa cari plak kat buku name?syukran

wani nene
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2010-03-21

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by megat on Mon Jun 21, 2010 5:06 pm

assalamualaikum semua

ingin saya tahu maksud nama nama berikut

muhammed fadzril dan halinda sofianna


terima kasih kerana membantu saya Smile

megat
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 3
Registration date: 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by sitimu on Sat Jul 31, 2010 4:34 am

Salam Ustaz,

InsyaAllah saya akan bersalin pada 6/8/2010.ade beberapa nama yg telah dipilih untuk diberikan kepada anak saya nanti.mohon bantuan ustaz untuk nyatakan maksud nama yang telah saya dan suami pilih.terima kasih.

1) Nur Iriyana
2) Nur Irhanisya
3) Rayqal Iskandar

sitimu
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2010-07-31

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by zulismail on Sat Aug 21, 2010 10:59 am

wslm wm wb..

dalam pengamatan ringkas saya, tiada makna..

nur: cahaya

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts: 659
Age: 40
Lokasi: Selangor, Malaysia
Registration date: 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by ashusa on Wed Aug 25, 2010 4:28 pm

salam ya ustaz,

Apa maksud nama

1) Ahmad Nashriq Rayqal
2)Ahmad Haidil Rizqi

ashusa
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 3
Registration date: 2010-08-25

View user profile

Back to top Go down

nk tahu nma makna

Post by muhamad on Sat Sep 04, 2010 11:42 am

ustaz, ana nk tahu apa makna muhamad hazazi Question

muhamad
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 1
Registration date: 2010-09-04

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by ashusa on Thu Oct 14, 2010 10:04 am

ya ustaz.. da byk kali saya tgu reply berkenaan nama tersebut.harap bg makluman

ashusa
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 3
Registration date: 2010-08-25

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by megat on Thu Oct 21, 2010 2:43 pm

assalamualaikum ustaz

ingin saya tahu maksud nama nama berikut

1) muhammed fadzril
2) halinda sofianna

megat
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 3
Registration date: 2010-06-21

View user profile

Back to top Go down

Re: nak tahu makna nama....

Post by liyana on Thu Jul 17, 2014 12:03 pm

Assalamualaikum ustaz.

Saya nak tanya kalau nama Riyana ada maksud tak? Dan apa nama dalam bahasa arab yang bermaksud kelembutan.

liyana
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts: 2
Registration date: 2014-07-17

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum