solat sunat hadiah kepada si mayet &baca yasin 3x mlm nisfu syaaban

Go down

solat sunat hadiah kepada si mayet &baca yasin 3x mlm nisfu syaaban

Post by sabila05 on Mon Aug 11, 2008 11:05 pm

Assalamualaikum! ya ustaz 1) apakah hukum mengerjakan solat sunat hadiah dgn niat " sahaja aku solat sunat hadiah kerana Allah" yg dilakukan pd sebelah mlm selepas mayat dikebumikan . jika ia bersumberkan Al Quran dan hadis adakah lafaz niat tersebut betul. Perkara tersebut telah diamalkan oleh sesetengah masyarakat di Malaysia dan menganggap ianya bersumberkan hadis. 2)apakah pandangan syarak , amalan membaca yasin3x selepas magrib oleh sebilangan besar masyarakat melayu pd mlm nisfu syaaban dgn meninggalkan majlis ilmu.Boleh ustaz jelaskan.

sabila05
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 13
Registration date : 2008-05-07

View user profile

Back to top Go down

Re: solat sunat hadiah kepada si mayet &baca yasin 3x mlm nisfu syaaban

Post by shauqi on Tue Aug 12, 2008 12:17 pm

waalaikumsalam...

1- tidak ada hadis yang menyatakan tentang solat sunat hadiah. walau bagaimanapun para ulama' menyarankan agar kita membuat amalan kebajikan dan di'hadiah'kan kepada si mati apatah lagi si mati itu orang yang hampir dengan kita seperti bapa etc. So, apa juga amalan soleh yang dilakukan boleh dihadiahkan kepada si mati. Akan tetapi menunaikan solat sunat hadiah pada malam mayat dikebumikan dengan kepercayaan bahawa mayat tak akan disiksa dengan sebab solat tersebut adalah kepercayaan yang khurafat.

2- Tentang amalan malam nisfu syaaban... ana telah huraikan dalam blog ana dengan panjang lebar, so sila refer ke www.ustazshauqi.blogspot.com

wallahu'alam

_________________
Jemput ke blog ana di alamat:
www.ustazshauqi.blogspot.com
avatar
shauqi
Moderator
Moderator

Number of posts : 154
Registration date : 2008-03-25

View user profile

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum