first time

View previous topic View next topic Go down

first time

Post by huwaina on Tue Apr 15, 2008 7:05 pm

salam....
ana nak join bhs arab..mungkin dapat tambah2 maani al-kalimat..
ana sikit jer ada...boleh bantu ana kan?? syukran.. Very Happy

huwaina
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Registration date : 2008-04-15

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Tue Apr 15, 2008 7:22 pm

ahlan wa sahlan huwaina..
sememangnya tujuan forum ini diwujudkan ialah membantu sesiapa yang ingin mempelajari dan mendalami bahasa Arab - bahasa al-Quran

ahlan sekali lagi Smile

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by kuntu_jadidah on Tue Apr 15, 2008 11:32 pm

huwaina..kita sm2 blaja...so,kita kn sama2 tolong...ada give n take lagi ok!

kuntu_jadidah
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 6
Registration date : 2008-03-27

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by wan_azizi86 on Tue Jul 08, 2008 5:29 pm

salam...saya pun baru lagi...sebelum nie xpernah blaja langsung arab tp sekarang kena ambik.Dh jadi salah satu subjek elektif sukatan degree saya...Saya pilih bahasa arab sebab dh biasa berbanding bahasa lain mcm jepun dan manderin..anyway,saya harap kwn2 disini dapat bantu saya dari asas. cheers Very Happy

wan_azizi86
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 5
Age : 30
Lokasi : Shah Alam
Registration date : 2008-07-07

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Tue Jul 08, 2008 10:56 pm

ahlan wa sahlan...

Insha Allah..
no problem

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by wan_azizi86 on Wed Jul 09, 2008 12:07 am

erm...first thing first.sy nk tau cara terbaik nk belajar bahasa nie...ada method2 tertentu x?kalau english,walaupun xscore at least sy still ble cakap.tp arab ni sy mmg xda asas langsung.jujur cakap baca Al-Quran pn msh silap byk tajwid and sebutan dia..

wan_azizi86
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 5
Age : 30
Lokasi : Shah Alam
Registration date : 2008-07-07

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Mon Jul 14, 2008 9:52 am

umumnya, boleh saya katakan cabaran kita mempelajari bahasa Arab di Malaysia ialah kekurangan tempat untuk aplikasi, kita jarang bertemu orang Arab, atau menemui bahan-bahan dalam bahasa Arab seperti bahasa Inggeris yang ada di mana2 dalam bentuk iklan dan bahan bercetak..

di Malaysia ni, sesetengah berpendapat, bahasa Arab lebih wajar dikuasai dalam bentuk kemahiran membaca dan bukan bertutur, antaranya kerana masalah-masalah tadi. Lebihan lagi ramai yang belajar bahasa Arab sebenarnya untuk tujuan ta`abbudi iaitu memahami al-Quran, al-hadith dan sumber-sumber Islam.

walaupun begitu, saya berpandangan, mencuba menguasai kemahiran bertutur atau berkomunikasi, di samping menumpukan kepada kemahiran membaca dan memahami teks, sangat membantu dalam pembelajaran bahasa Arab.

so, insha Allah, manfaatkan lah forum ini, dan cubalah cara-cara lain seperti explore internet, berkawan dengan orang Arab, mempraktikkan apa-apa perbualan asas dalam bahasa Arab, cuba memahami ayat-ayat al-Quran dan al-hadith yang mudah, dsb.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by azlam on Wed Aug 06, 2008 12:44 pm

السلام عليكم
يا اختي هوينا
أهلا وسهلا إلى
برنامج اللغة العربية

azlam
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 3
Registration date : 2008-08-06

View user profile

Back to top Go down

salam taaruf..

Post by Nurhaini on Mon Aug 25, 2008 6:48 pm

salam,
ana pengunjung baru di portal BA ini..
ana berasa seronok pabila mengetahui ada ruangan BA dlm web ni..
ana tiada basic dlm BA ni, bru skrg di U ni dpt mempelajari BA dgn mengambil class BA permulaan..
AlhamduLILLAH, abi mengajar ana baca Quran di rumah..
so, kalau nak kata kenal huruf dan baca Quran tu bole la , tp nak tulis dlm BA dan memahami maksud BA, ana ada masalah..
sgt bermasalah ..
diharapkan ana dpt menambah ilmu BA drpd antum..


by
nurhaini yudin,
sndk sabah..

Cool Smile

Nurhaini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 11
Age : 29
Lokasi : Sandakan, Sabah
Registration date : 2008-08-25

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Tue Aug 26, 2008 4:19 pm

wslm..
ahlan wa sahlan biki..

insha Allah, moga mendapat manfaat dari forum ini

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by Nurhaini on Wed Aug 27, 2008 12:31 am

Salam,
Maaf Ustaz, ana ingin bertanya apa maksud tulisan arab di ats ini ??

Syukran..

Nurhaini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 11
Age : 29
Lokasi : Sandakan, Sabah
Registration date : 2008-08-25

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by Nurhaini on Wed Aug 27, 2008 1:04 am

ustaz,
maaf, ana ingin bertanya, apa mksud nama ana dlm BA ??
sbb kta org, nama tu kan satu doa kpada empunya diri,
tp, setelah membelek bku nama2 dlm Islam, ana tiada jmpa pn
makna nama ana dlm bku..ana tanya parents pn, tk thu jga..
apa yg ana hrpkn, moga2 nama ana ni, mempunyai maksud
yg baik dan indah..Insha ALLAH..

Syukran..

Nurhaini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 11
Age : 29
Lokasi : Sandakan, Sabah
Registration date : 2008-08-25

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Thu Aug 28, 2008 9:07 am

Nurhaini wrote:Salam,
Maaf Ustaz, ana ingin bertanya apa maksud tulisan arab di ats ini ??

Syukran..

wslm... ahlan wa sahlan biki
tulisan yang mana yang enti maksudkan? yang puisi di sebelah gambar kucing tu ke?
kalau yang tu, ana akan beri beberapa makna dan cuba kita huraikan maksudnya..

لاعب : bergurau, bermain-main
ساء : menyakiti, mencederakan
مزح : bergurau
أظافر : kuku-kuku (mufradnya: ظَفْر)



Nurhaini wrote:ustaz,
maaf, ana ingin bertanya, apa mksud nama ana dlm BA ??
sbb kta org, nama tu kan satu doa kpada empunya diri,
tp, setelah membelek bku nama2 dlm Islam, ana tiada jmpa pn
makna nama ana dlm bku..ana tanya parents pn, tk thu jga..
apa yg ana hrpkn, moga2 nama ana ni, mempunyai maksud
yg baik dan indah..Insha ALLAH..

Syukran..

tentang nama enti, "nurhaini" setakat yang ana tahu begini:
ana lebih suka kalau ia dieja dengan:
نور هيني
kerana هين bermaksud "mudah"

dan janganlah dieja dengan:
نور حيني
kerana حين bermaksud kematian atau dugaan

Wallahu a'lam

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by Nurhaini on Fri Sep 05, 2008 2:07 am

salam ustaz..
ana nk bertanya pada ustaz,
pandangan ustaz, tentang maksud nama seseorg, melambangkan cri2
seseorang itu atau melihat pd faktor lain yg lebih penting lagi..

sebab saya risau, nama saya membawa 2 maksud,
nanti org yg pandai b.arab pasti thu dsebalik makna nama sya..

sedih ;(

Nurhaini
Baru Join Sikit-sikit
Baru Join Sikit-sikit

Number of posts : 11
Age : 29
Lokasi : Sandakan, Sabah
Registration date : 2008-08-25

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by zulismail on Mon Sep 08, 2008 5:17 pm

Insha Allah, kalau kita bersangka baik dengan nama kita, baiklah kesudahannya..

nama enti walaupun maknanya mudah, dan ada maksud lemah juga, mungkin boleh dianggap sebagai merendah diri kepada Allah SWT dan tawadhuk.

untuk lebih lanjut, saya cadangkan enti kemukakan soalan ini dalam sesi soal jawab agama dalam forum kita ini bersama ust. shauqi

http://arabic.goodforum.net/soal-jawab-agama-bersama-ust-shauqi-dan-lain-lain-f39/

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: first time

Post by shidadida on Sun Oct 12, 2008 7:16 pm

salam
saya pun baru nk blaja bahasa arab ni, dah lame pasang niat tp xwat2 jgk,

shidadida
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Age : 29
Lokasi : UKM
Registration date : 2008-10-12

View user profile

Back to top Go down

Re: first time

Post by Sponsored content Today at 1:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum