intabeh....intabehi

View previous topic View next topic Go down

intabeh....intabehi

Post by kkaoru on Wed Apr 09, 2008 8:28 pm



confuse?....tgk kamus (take care?!!!)
apa exactly makna perkataan tu?....wacth out / jaga!!! ker? confused

kkaoru
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by zain7478 on Wed Apr 09, 2008 11:35 pm

kkaoru...
perkataan yang dikotakkan ialah 'suruhan - command' kepada seseorang.
dalam BA untuk suruh seseorang perempuan, biasa ditambah di akhir perkataan suruhan itu '-i'.
Jadi kalau nak suruh Ali makan, kita kata 'Ali makan...';
tapi kalau nak suruh Aminah makan, kita kata 'Aminah makan-ni...'
Jadi, 'Ali tulis...'; 'Aminah tulis-si...'

Perkataan yang berkotak dlm gambar bererti 'jaga-jaga' atau 'watch out!'

Gambar pertama yang cakap itu ialah lelaki kepada perempuan, jadi perkataan yang dikotakkan ialah 'watch out-ti'.
Manakala gambar kedua pula giliran si perempuan pula bercakap kepada lelaki, lalu dia kata 'watch out' - tanpa '-ti' di akhirnya.

Hope this helps..

zain7478
Moderator
Moderator

Number of posts : 7
Registration date : 2008-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by zulismail on Thu Apr 10, 2008 12:52 am

zain7478 wrote:
dalam BA untuk suruh seseorang perempuan, biasa ditambah di akhir perkataan suruhan itu '-i'.
Jadi kalau nak suruh Ali makan, kita kata 'Ali makan...';
tapi kalau nak suruh Aminah makan, kita kata 'Aminah makan-ni...'
Jadi, 'Ali tulis...'; 'Aminah tulis-si...'

sebenarnya ust zain7478 ada kaedah tersendiri dalam mengajar nahu bahasa Arab ...
ikut yang saya faham dari kaedah zain7478, perbezaan ketara di antara ayat suruhan di antara BM dan arab ialah, antaranya:

contoh dalam mengarah suruh makan:
BM - makan! (untuk lelaki dan perempuan, tiada apa2 perbezaan dengan makan yang biasa melainkan intonansi suara)
bahasa Arab - كل (kul) untuk lelaki dan كلي (kuli) untuk perempuan, apa bezanya? tambahan baris bawah bersama huruf ya..

untuk mendekatkan gambaran tersebut kepada pelajar Melayu, zain7478 pernah mencadangkan untuk membiasakan kaedah Arab ini dalam BM, contohnya: makan dan makani, minum dan minumi..

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by kkaoru on Thu Apr 10, 2008 2:14 pm

points noted.

soalan:

1. kalau the two words di guna single as we want to warn somebody like.....
WACTH OUT!.....intabeh......... boleh ke?
Dalam BA, tak de tanda 'seru' ke?

2. Betul ke word/ pronounciation / meaning perkataan di bawah utk saya guna kepada my two boys? ada beza ke cakap kepada boy/ boys.

ARAHAN

kul/ makan

shurb/ minum.......sharib/ shurib? Rolling Eyes

katab/ tulis

qira'/ baca

nawm/ tidur


Dan bagaimana kalau dalam bentuk ajakan 'LET'S '?......ada berubah ke words kat atas tu?

terima kasih.

kkaoru
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by zain7478 on Thu Apr 10, 2008 2:53 pm

kkaoru ...


jawapan:
1. kalau nak warning 2 orang (lelaki dan perempuan) boleh digunakan untuk lelaki saja .... intabeh.. dlm Quran, biasa arahan untuk lelaki tetapi terangkum perempuan juga.
untuk lebih specific - 'intebehaa...' yang ditujukan kepada 2 orang sama ada lelaki atau perempuan - dalam BA ada 'dual' apart form plural.

2. dalam BA ada seruan, biasanya 'ya' - ya waladi, intabeh;
ya binti, intabehi...

3. ARAHAN dalam BA

makan - kul ya waladi - kuli ya binti (makanlah wahai anakku (lelaki dan perempuan) respectively

minum - isyrab ya waladi; isyrabi ya binti

tulis - uktub ya waladi; uktubi ya binti

baca - iqra' ya waladi; iqra'i ya binti

tidur - nam ya waladi, nami ya binti

this is if you want to memorize, of course the details need some discussion as to how the changes take place from the root words.

Untuk LETS - biasanya digunakan 'ta'aal' (تَعَال) untuk lelaki; dan 'ta'aalai' (تَعَالَيْ) untuk perempuan; maknanya lebih kurang 'jom'
so 'jom kita makan' - ta'aal nak-kul (jom untuk lelaki)
jom untuk perempuan pula ialah - ta'aalai nak-kul

untuk cakap dengan lelaki -
ta'aal nasyrab - jom kita minum
ta'aal naktub - jom kita tulis
ta'aal naqra' - jom kita baca
ta'aal nanam - jom kita tidur

prefix 'na' di awal menunjukkan kita/kami; seperti
prefix 'a-' di awal menunjukkan saya/aku
Wonder if you already knew these...


wassalam.

zain7478
Moderator
Moderator

Number of posts : 7
Registration date : 2008-03-20

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by zulismail on Thu Apr 10, 2008 3:27 pm

Selain dari penggunaan ta`al yang juga bermaksud mari dan digunakan juga untuk memanggil seseorang supaya datang kepada kita,
boleh digunakan 'hayya' - هيا
yang bermaksud jom..

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by kkaoru on Thu Apr 10, 2008 3:49 pm

Very Happy marvellous !!!!

thank you

kkaoru
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 9
Registration date : 2008-04-09

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by abid21 on Mon Aug 11, 2008 12:28 am

salam...

ismah li, nk mencelah sket...hehe

klu dlm ilmu nahu ni kita mmg blaja untuk dua org هما
mcm contoh sayyid zain7478 kita blh kata 'intabihaa'...

tp klu dlm ckp2 biasa...realitinya kita blh guna istilah jama' je...
so jadilah 'intabihuu'.
ust. ana la ckp. sbb dia kata, org arb klu apa2 yg lbh dr 1 dia kira jama' je...

apa plk pndgn ust. kt sini?

abid21
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 7
Age : 28
Lokasi : Malaysia
Registration date : 2008-08-08

View user profile http://bidmie-21.blogspot.com

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by Najwa on Tue Aug 12, 2008 9:39 am

salam ustaz,
macam mana kita nak buat penerangan dekat budak2 mengenai perbezaan haza dan hazihi untuk benda dan untuk manusia.
agar budak tidak confuse?

Najwa
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 8
Age : 31
Registration date : 2008-04-03

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by zulismail on Wed Aug 13, 2008 5:43 pm

wslm..

tentang menggunakan jamak untuk lebih dari seorang, memang sesetengah orang Arab menggunakannya walaupun untuk 2 orang. Tetapi kaedah asal ialah untuk dua ada bentuk dan formatnya yang tersendiri, seperti yang ada pada intabiha, huma, dan sebagainya

tentang cara mengajar haza dan hazihi...
haza adalah untuk muzakkar, sama ada manusia ataupun bukan manusia (syaratnya mufrad)
hazihi untuk muannath, sama ada manusia ataupun bukan manusia, ditambah untuk jamak yang bukan manusia
selebihnya adalah bergantung kepada teknik mengajar, itu boleh kita bincangkan lagi

manusia=berakal, `aqil. bukan manusia=tidak berakan, ghayr al-`aqil
ana lebih senang menggunakan manusia/ bukan manusia. ada juga manusia yang tak berakal, seperti orang gila, tapi still digunakan kaedah untuk manusia.

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by Creacer_East on Sun Jul 11, 2010 1:23 am

Assalamualaikum...

nak tanya, bukankah haza dan hazihi tu boleh digunakan untuk lelaki dan perempuan juga?

maaf kalau tersilap..

Creacer_East
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Age : 27
Lokasi : Teluk Intan Perak
Registration date : 2010-07-10

View user profile

Back to top Go down

Re: intabeh....intabehi

Post by Sponsored content Today at 3:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum