Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

View previous topic View next topic Go down

Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by zulismail on Wed Apr 09, 2008 4:51 pm

Salam..

Di sini saya akan senaraikan beberapa tips yang boleh menjadi panduan pengguna2 forum:

1) PORTAL - klik di sini untuk lihat

Apabila anda log in, anda akan terus masuk ke dalam forum, dan tidak kembali semula ke ruangan utama (portal). Untuk kembali semula ke ruangan utama (portal), anda perlu klik pada 'portal' pada menu di sebelah atas sebelah kiri.

Memahami Menu Utama (di bahagian atas sekali)
Terdapat beberapa tambahan yang penting:

- search: untuk cari tajuk topik sahaja
- more search: menggunakan google untuk mencari perkataan dalam topik dan juga dalam post kiriman
- you have # message: klik di sini untuk melihat dan mengendalikan private message anda, ia seumpama email, tiada orang lain yang boleh akses private message anda
- Kiriman terkini: mempamerkan post atau kiriman yang belum anda lihat, sejak kali terakhir anda log out
- Kiriman anda: mempamerkan post atau kiriman yang pernah anda lakukan di dalam forum ini

Bagaimana memanfaatkan ruangan PORTAL:
Bahagian PORTAL adalah ruangan pertama yang anda lihat ketika mula2 ke forum ini.
Ia mengandungi maklumat terkini tentang forum:
- Quick Links: memuatkan link2 penting yang berguna untuk ahli (bahagian atas)
- Recent Topics: memuatkan post-post terkini atau tajuk-tajuk terkini yang baru ditulis oleh ahli (bahagian kiri)
- Announcements: memuatkan maklumat2 penting untuk perhatian ahli (bahagian tengah)
- Kategori Utama: memuatkan bahagian2 atau kategori2 utama yang ada di dalam forum ini (bahagian tengah)
- Chat Box: ruangan untuk ahli2 forum berinteraksi dan berchatting - klik pada log in untuk mula (bahagian tengah)
- Log In: untuk log in (bahagian kanan)
- Who is online: maklumat tentang siapa yang sedang berada di dalam forum sekarang ini


Di bahagian PORTAL juga ada beberapa tambahan menu:

Menu utama sebelah atas sekali:
- search: untuk cari tajuk topik sahaja
- more search: menggunakan google untuk mencari perkataan dalam topik dan juga dalam post kiriman
- you have message: klik di sini untuk melihat dan mengendalikan private message anda, ia seumpama email, tiada orang lain yang boleh akses private message anda
- Kiriman terkini: mempamerkan post atau kiriman yang belum anda lihat lagi
- Kiriman anda: mempamerkan post atau kiriman yang pernah anda lakukan


Last edited by zulismail on Sun Apr 27, 2008 12:22 pm; edited 2 times in total

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by rianaz on Tue Dec 16, 2008 8:53 am

salam..saya ahli baru dalam ruangan ini harap beri tunjuk ajar..

rianaz
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Age : 33
Lokasi : shah alam, selangor
Registration date : 2008-12-16

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by zulismail on Tue Dec 16, 2008 10:10 am

wslm.. ahlan wa sahlan

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by zatie on Tue Dec 30, 2008 3:21 am

Salam

Saya Budak Baru Belajar
Minta tolong ajarkan ye!!

zatie
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 3
Age : 47
Lokasi : Jerantut
Registration date : 2008-12-30

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by zoey on Sun Apr 12, 2009 3:03 am

slm utk sume..sy zoey..baru kat sini..tlg ajr erk..

zoey
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 2
Age : 33
Lokasi : kuala terengganu
Registration date : 2009-04-12

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by Qusyairy Chan on Sun Apr 12, 2009 9:42 pm

salam zoey..ahlan wasahlan...

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by Qusyairy Chan on Wed Apr 29, 2009 12:25 am

salam ustz,,,selamat bercuti...
nak tanye sket..kalo kita yg ahli nie nak wat announcements kat portal tu boley ke..? x leh kan... Question

Qusyairy Chan
Senior Member
Senior Member

Number of posts : 163
Age : 31
Lokasi : between heaven
Registration date : 2008-03-23

View user profile http://qusyairychan.blog.friendster.com/

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by lielie on Wed Feb 17, 2010 3:05 pm

salam,

saya dah tengok2 bahagian kategori2 tu. tapi buntu lah.
kat mana nak start belajar bahasa arabnya...
rasa macam khusus untuk org yang dah ada basic je. kalau yang start from "O" macam saya, kat mana nak mulakan?

confused

bantulah hamba yang memerlukan bantuan ini.

lielie
Baru Je Join
Baru Je Join

Number of posts : 1
Age : 38
Lokasi : kuantan
Registration date : 2010-02-17

View user profile

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by zulismail on Thu Feb 18, 2010 5:41 pm

wslm wm wb
asal forum ni memang nak bantu perkuatkan bahasa Arab untuk yang ada asas. Sebab tu kategori dia banyak yang dikhususkan untuk yang ada basic. Tapi tiada masalah, boleh je bincng2 untuk yang baru. contoh di topik:

http://arabic.goodforum.net/bahasa-arab-untuk-tahap-permulaan-f37/

_________________
Visit My Website

zulismail
Admin
Admin

Number of posts : 659
Age : 42
Lokasi : Selangor, Malaysia
Registration date : 2008-03-20

View user profile http://www.zulismail.com

Back to top Go down

Re: Tips Menggunakan Ruangan Portal dan lain-lain

Post by Sponsored content Today at 3:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum